Smutný konec holešovické legendy po 64 letech provozu: Cukrárna U Veletrhů zavírá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smutný konec holešovické legendy po 64 letech provozu: Cukrárna U Veletrhů zavírá!

Paní Hana Ryvolová srší energií a s úsměvem se věnuje svým zákazníkům.
Paní Hana Ryvolová srší energií a s úsměvem se věnuje svým zákazníkům. (Foto Aha! – Martin Sekanina)

Ze dveří voní sladkosti a výloha láká na cukrovinky dle rakousko-uherských receptur už od roku 1956. Teď ale věhlasná pražská cukrárna U Veletrhů končí. Poslední ránu legendě zasadila karanténa.

Cukrárnu U Veletrhů zná snad každý, kdo někdy třeba jen projížděl tramvají Holešovicemi. Malý, sladce vonící obchod už 64 let neodmyslitelně patří k této části metropole. Po celou dobu je spojen s rodinou Ryvolových, která tu nabízí laskominy dle receptur z dob Rakousko-Uherska.

Vávra i Háma

Obejdou se bez platebních terminálů, útratu vám paní Hana Ryvolová (84), nejstarší zástupce rodu, sečte na balící papír. Stejně jako v době, kdy sem na zmrzlinu chodil věhlasný režisér Otakar Vávra (†100). Dnes sem kromě mnoha dalších mlsounů občas zamíří třeba moderátor Aleš Háma (47) nebo na ovocný košíček zpěvačka Hanka Křížková (62). To vše ale už v červnu bude minulostí...

Jedině svátky

„Neumím si to představit, chodit krmit holuby vážně nebudu,“ řekla Aha! paní Hana, která se s koncem své cukrárny vypořádává jen těžko. „Lidé dnes míří spíš do supermarketů, i děti chodí na zmrzlinu jinam. O Vánocích a Velikonocích ještě něco prodáme, ale na udržení už to nestačí. A uplynulá karanténa, kdy jsme museli mít zavřeno, všechno jen zhoršila,“ uvedla žena, která za zdejším pultem strávila většinu života.

Domácí výroba

Obchod převzala před 12 lety po smrti manžela. Právě on zavedl recepty ze smíchovské cukrárny svého otce, kde se zase tvořilo podle zakladatele tradice moderního českého cukrářství Antonína Bergera (†69). „Nepečeme ze směsí, všechno to děláme sami se dvěma cukrářkami,“ ujišťuje paní Hana, s jejíž cukrárnou končí jedna sladká kapitola Holešovic.

Sladký život v Praze

„Život žijeme jen jednou, tak si ho pojďme osladit,“ znělo krédo babičky paní Ryvolové, která se jím snaží řídit, když servíruje dobroty s pravou šlehačkou, čerstvým ovocem a z poctivě zadělaného těsta. Tak, jak to okoukal její tchán v Bergerově cukrárně ve Vodičkově ulici. Právě Antonín Berger býval vzorem pro všechny pražské cukráře. Odmítal náhražky a vyráběl si vlastní čokoládu z kakaových bobů z Francie. Ty prý před začátkem druhé světové války nechal před Němci zazdít!

Nejstarší v Česku

První kavárenský podnik provozoval v Brně turecký obchodník Ahmed v roce 1702. Pražanům začal kávu nabízet přímo na ulici v roce 1714 na křižovatce ulic Karlovy a Liliové jistý Deodatus Dajanus. První kavárnu, kde bylo možné ochutnat i sladkosti, otevřel v domě U Tří pštrosů na Malé Straně. Největším a také nejbohatším cukrářem metropole byl v roce 1613 Mikuláš Zelender, jehož dílo si vychutnával třeba rudolfínský astrolog Tycho de Brahe (†54). Pro šlechtice vytvářel složité sladké dekorace v podobě pávů či květinových košů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.