Co který dar zahrádky vyžaduje a které se spolu vůbec nesnesou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co který dar zahrádky vyžaduje a které se spolu vůbec nesnesou?

skladovani
skladovani (istock.cz)

Podzim patří na zahrádce k nejštědřejším obdobím. A uskladnit správně zásoby tak, aby vydržely ideálně přes celou zimu, byla vždycky věda. O to větší, kdy se do mrazáku téměř nic nevejde a některé plodiny vůbec do ledničky nepatří.

Co do lednice patří:

Jablka

Ke skladování vybírejte nenatlučená jablka se stopkou a nepoškozenou slupkou. Skladujte je v temném větratelném sklepě nebo garáži. Izolujte je od ostatních plodin, ethylen, který se z nich uvolňuje, vyvolává u jiných plodin klíčení a hnilobu. Většina odrůd vydrží až 6 měsíců.

Řepa

Odřízněte zelenou část a dejte řepu do tmavého sklepa nebo na jiné studené a tmavé místo. Ideálně ji vyrovnejte v jedné vrstvě na podklad suchého písku nebo kočkolitu. Vydrží okolo dvou měsíců.

Zelí, květák, brokolice a růžičková kapusta

Sklízejte uzrálé hlavy i s kořeny. Pověste je hlavou dolů do vlhkého sklepa, nebo i mimo budovu tam, kde nemrzne. Vydrží okolo jednoho měsíce. Růžičkovou kapustu můžete i nechat na záhonku, mráz ji neoohrozí.

Mrkev

Běžně se skladuje ve sklepě zapíchnutá ve vlhkém písku nebo rašelině. Dokud ale nemrzne, můžete ji zbavit zelené natě a jen nechat v záhoncích. Je třeba ji ale chránit před přízemními mrazíky. Třeba listím nebo slámou.

Ořechy

Neloupané dejte na suché a větratelné místo do plátěného pytlíku. Vyloupané pak třeba do mrazáku.

Dýně

Kůru pořádně očistěte a osušte, abyste zamezili vzniku plísní a bakterií. Na jakémkoliv chladném místě vydrží až 6 měsíců.

Co do lednice nepatří:

Cibule

Skladuje se mimo ostatní plodiny v prodyšných pytlích nebo otevřených bedýnkách na studeném ale suchém místě.

Brambory

Po sklizni je nechte oschnout a 2 až 3 týdny vydýchat. Skladují se ve tmě a mírném chladu (okolo 10 stupňů Celsia). Kupříkladu v ledničce by ale dlouho nevydržely. Pozor i na blízkost cibule, která může u brambor zahájit klíčení, podobně jako světlo. V dobrých podmínkách mohou vydržet až do jara.

TIPY:

Zkuste Zembag

Tento speciální pytel vyvinuli na České zemědělské univerzitě v Praze. Pojme 5 až 10 kg brambor a i v běžném bytě vám umožní dosáhnout optimálních podmínek pro skladování brambor. Součástí je pytlík s destilovanou kmínovou silicí, který účinně zabraňuje klíčení.

Když nemáte sklep

Místo sklepa nebo sklepní kóje můžete k uskladnění využít třeba balkon. Ovoce dejte do bedny či přepravky vyložené polystyrenem a každý plod zabalte zvlášť do novinového papíru.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.