Netradiční oleje v kuchyni: Jak s nimi zacházet? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Netradiční oleje v kuchyni: Jak s nimi zacházet?

Maso před pečením pořádně potřete olivovým olejem.
Maso před pečením pořádně potřete olivovým olejem. (iStock)

Makový, sezamový, dýňový nebo třeba rýžový. Takové oleje jsou pro spoustu kuchařů záhadou a nevědí, co od nich vlastně mají čekat. Přitom tyhle neobvyklé oleje mohou chuť jídla ozvláštnit a v mnohém vylepšit.

  • Panenské rostlinné oleje obsahují vysoké množství bioaktivních látek, vitaminů a minerálů v přirozené podobě, které pak předávají našemu tělu.
  • Panenské oleje se hodně používají ve studené kuchyni, ale mohou dobře posloužit i k tepelné úpravě. V tomto případě je však nutné sledovat tzv. bod zakouření, což je teplota, kdy olej začíná kouřit a znehodnocuje se. Podle bodu zakouření poznáte, zda je tuk vhodný ke smažení, nebo spíše do zálivky.
  • Mezi oleje s vysokým stupněm bodu zakouření řadíme například řepkový, kokosový i sezamový. Tyto tuky přesahují rozmezí 177 – 190°C. Naopak lněný, dýňový nebo ořechový olej používáme za studena.

Dýňový

Jeho intenzivní chuť zastoupí koření a hodí se i k dochucení luštěnin.

Ořechový

Má výraznou chuť a používá se především do salátů či těstovin, na dochucení kyselých polévek. Má využití i v orientální kuchyni.

Sezamový

Potěší milovníky indonéské nebo malajsijské kuchyně. Dodává zvláště pokrmům z jihovýchodní Asie nezaměnitelnou chuť. Nejenže díky svému aroma vytvoří z tradiční zálivky kulinářský zázrak, ale díky vysokému kouřovému bodu je vhodný také k tepelnému zpracování.

Avokádový

Má jemnější chuť a doporučuje se ve studené kuchyni. Obsahuje velké množství vitaminů a tělu prospěšných látek. Ač by se neřeklo, dá se používat i na smažení masa s jemnou chutí – třeba ryb či kuřecího.

Rýžový

Oblíbený tuk na asijském kontinentu i v Severní Americe. Tento chuťově jemný olej můžeme díky vysokému bodu zakouření, který dosahuje až 215 °C, směle používat při smažení. Díky svému bohatému obsahu vitaminů a antioxidantů navíc zpomaluje stárnutí organismu a má kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Také chrání před UV zářením a dobře poslouží jako ochrana kůže při opalování.

Makový

Výrazná a neobvyklá příchuť dělá z makového oleje ideálního pomocníka ve studené kuchyni. Nejenže skvěle dochutí například saláty a bramborovou kaši, můžete ho rovněž použít i při pečení moučníků nebo dezertů, perfektně doplní také ranní ovesnou kaši nebo bílý jogurt. Navíc patří i přes svou vysokou energetickou hodnotu k vyhledávaným olejům při hubnutí. Díky svému složení navíc podpoří imunitní systém.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.