Rádce Aha! Chřipka vs. covid: Jak je poznat podle příznaků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Rádce Aha! Chřipka vs. covid: Jak je poznat podle příznaků

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Tahle dvě onemocnění jsou si hodně podobná. Stejně se přenášejí a podobně se projevují. Ovšem liší se tím, že u covidu-19 je o dost víc nemocných se závažným průběhem onemocnění.

JINÁ INKUBAČNÍ DOBA

Virus chřipky i covidu-19 se přenáší kapénkami, fyzickým kontaktem, kontaminovanými předměty nebo povrchy. Z tohoto důvodu jsou uplatňována podobná preventivní hygienická opatření – tedy časté mytí rukou, používání jednorázových kapesníků, pravidelné větrání místností, vyhýbání se hromadným akcím nebo nošení roušek. „Chřipka má kratší průměrnou inkubační dobu – v průměru cca 3 dny, koronavirus 5 – 6 dní,“ vypočítává MUDr. Zdeňka Jágrová, ředitelka Hygienické stanice hl. města Prahy, a dodává: „Zatímco projevy jsou u obou onemocnění podobné, liší se podíl onemocnění se závažným průběhem. U covidu-19 je ve srovnání s chřipkou typická ztráta čichu a chuti.“

Co posílí vaši imunitu

„Ke zvýšení imunity doporučuji užívání betaglukanů, zinku a selenu. Je užitečné dávku konzultovat s lékárníkem,“ radí PharmDr. Martin Kopecký, viceprezident České lékárnické komory. „Vhodný je také vitamin D. Ten je nejvíce v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce,“ doporučuje lékárník.

Epidemie se blíží

V čem bude letos chřipka jiná? Hlavně kvůli souběhu s probíhající celosvětovou pandemií covidu-19. Odborníci upozorňují, že letošní rok ukazuje, jak velký význam má očkování proti chřipce a jak složitá situace může nastat, když vypukne pandemie. „Jak onemocnění covid-19, tak chřipka totiž postihují dýchací ústrojí a provázejí je velmi podobné příznaky. Odlišit je od sebe je velice obtížné, nejen pro laiky, ale dokonce i pro lékaře. Souběh obou nemocí může být zatěžující nejen pro zdraví lidí, ale také pro celý zdravotnický systém, protože u řady pacientů s chřipkou dochází k závažným zdravotním komplikacím, kdy je nutná hospitalizace,“ vysvětluje šéfka pražské hygieny.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha! 15.10.2020

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.