Unikátní archeologický nález u Havlíčkova Brodu: Vykopali 750 let starý mlýn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Unikátní archeologický nález u Havlíčkova Brodu: Vykopali 750 let starý mlýn

Takzvaná lednice, ve které byl nalezen kus mlýnského kola.
Takzvaná lednice, ve které byl nalezen kus mlýnského kola. (Foto ČTK/Luboš Pavlíček)

Archeologický unikát evropského významu odhalila probíhající výstavba silničního obchvatu Havlíčkova Brodu. V hloubce zhruba dvou metrů zde byly odhaleny pozůstatky 750 let starého mlýnu na drcení stříbrné rudy.

„Stejné zařízení bylo zatím zdokumentováno jen ve Francii, zdejší mlýn je ale v lepším stavu,“ řekl vedoucí výzkumu Jakub Těsnohlídek ze společnosti Archaia Brno. Z mlýna o půdorysu přibližně pětkrát osm metrů se dochovaly pod podmáčenou nivou Stříbrného potoka asi dva metry vysoké kamenné zdi, na kterých v minulosti stála zřejmě ještě dřevěná nástavba.

Nalezen byl i metrový fragment původního dřevěného mlýnského kola, které mělo průměr asi čtyři metry a pohánělo buchary ve stoupách a mlýn na jemné dprovazy, zdobené kožené předměty a pochva nože. Archeologové odkryli rovněž odtokovou štolu s dřevěnou rámovou konstrukcí a výdřevou. Vše se dochovalo díky vodě a nánosu hlíny, která bránila přístupurcení rudy. Na místě byly nalezeny také zachovalé konopné provazy, zdobené kožené předměty a pochva nože. Archeologové odkryli rovněž odtokovou štolu s dřevěnou rámovou konstrukcí a výdřevou. Vše se dochovalo díky vodě a nánosu hlíny, která bránila přístupu vzduchu k těmto památkám. 

Vznikne 3D model
Nález mlýna zanedlouho zmizí pod betonovým mostem, který bude součástí obchvatu města. Podle vyjádření Těsnohlídka však vznikne jeho 3D model.

Na nalezišti i spí
„Všechny nálezy budou do budoucna deponovány v našem sesterském muzeu v Jihlavě,“ informoval Aha! ředitel Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě Michal Kamp. Ten se obdivuje obrovskému zápalu archeologů nejen ze společnosti Archaia, ale i z Ústavu archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity v Brně, kteří jsou součástí stavby obchvatu. „Ti kluci na místě i spí, jen aby dokonale vše zdokumentovali pro další generace,“ dodal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.