Lukáš (40): Našla si ho nemoc obrů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Lukáš (40): Našla si ho nemoc obrů

Lukáš Strnad trpí akromegalií už dva roky.
Lukáš Strnad trpí akromegalií už dva roky. (Foto Aha! – Dan Černovský, scom, ara)

Je to chlap jako hora. Dva metry vysoký, noha velikosti 49 a ruce jako lopaty. Vždycky byl veliký, jenže před 10 lety se Lukáši Strnadovi začal měnit vzhled a přidaly se zdravotní problémy. Přesnou diagnózu s názvem akromegalie určili lékaři až před dvěma lety při hospitalizaci.

Je to onemocnění způsobené nadměrnou sekrecí růstového hormonu, kterou vyvolává nádor podvěsku mozkového. Projevuje se zvětšováním koncových částí těla (uší, nosu, rtů, dolní čelisti a nadočnicových oblouků). „Nemoc, která se většinou odhalí až pozdě, postupně negativně ovlivňuje fungování celého organismu. Pacienty trápí bolesti zad, hlavy, mají postižené srdce a cévy, vysoký tlak a cukrovku,“ vypočítává prof. MUDr. Michal Kršek, přednosta III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Začalo to vysokým tlakem
Do nemocnice byl pan Lukáš přijat před dvěma lety kvůli velice vysokému tlaku. Prodělal různá vyšetření a magnetická rezonance ukázala, že má hodně velký nádor na podvěsku mozkovém (hypofýze). To vysvětlovalo změnu vzhledu a zvětšení některých tělesných částí. Také mu selhávaly ledviny a trpěl poruchou metabolismu cukrů. „Podstoupil jsem dvě operace hypofýzy, ozařování Leksellovým gamanožem a stále si píchám injekce blokující růstový hormon,“ vypočítává pan Lukáš, táta dvou dětí. Nyní se cítí dobře a doufá, že náročná léčba zabrala.

Až 800 českých pacientů
Každý rok se u nás objeví 2 – 4 nové případy tohoto vzácného onemocnění na milion obyvatel. Odhaduje se, že v ČR žije 600 – 800 nemocných, u kterých byla akromegalie diagnostikována. Problém je, že se choroba běžně odhalí až řadu let od prvních příznaků. A to už často došlo k nenávratným změnám orgánů.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.