Boj s koronavirem: Dorazí »epidemie odložené péče«? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Boj s koronavirem: Dorazí »epidemie odložené péče«?

 (Jarmila Štuková)

V době koronavirové pandemie se mnozí lidé vyhýbají návštěvě zdravotnických zařízení, aby se obávaným virem nenakazili. Provádí se méně laboratorních vyšetření i pravidelných nebo preventivních prohlídek. Odborníci přitom bijí na poplach, protože právě díky nim se odhalí onkologická onemocnění, u kterých včas zahájená léčba zvyšuje šance na přežití.

Tato vyšetření by neměli také zanedbávat pacienti, kteří se s něčím dlouhodobě léčí. Odkládat by se neměla ani plánovaná vyšetření a prohlídky, na které jste objednáni. Po odeznění epidemie totiž hrozí, že se kapacity zdravotních zařízení přeplní a nedostanete se na ně včas!

Laboratoře bez práce
Součástí lékařského vyšetření jsou odběry krve. Ty jsou často jedinou cestou, jak odhalit problém, který vyžaduje urgentní řešení. Například rakovinu je totiž zásadní zachytit v raném stadiu. „V současné situaci je důležité, aby pokračovala léčba vážně nemocných pacientů a také vyšetřování, která nemoci odhalí už v zárodku. Mezi tato vyšetření patří kromě odběrů krve také screeningy nebo mamografy,“ říká Kamil Doležel, ředitel laboratoří AeskuLab.

Nezanedbat vyšetření
Ohroženi jsou například diabetici, pacienti trpící vysokým krevním tlakem, poruchou štítné žlázy nebo lidé s poruchou metabolismu. Těmto pacientům by se jednou za tři měsíce mělo mimo jiné udělat základní biochemické vyšetření včetně vyšetření funkce jater, ledvin a hladin lipidů.

Zavřená ambulance
Potřebujete jít nutně k lékaři, ale ten »váš« má zavřeno? Máte několik možností. Můžete použít moderní metody a nechat se vyšetřit přes internet. Nebo zavolat na infolinky, kde vám zdravotníci poradí, co dělat. A především – informaci o dostupné péči by vám měla podat vaše zdravotní pojišťovna!

Co byste měli dodržovat při návštěvě lékaře?
Dříve, než navštívíte ambulanci, byste si měli zodpovědět následující otázky:
■ Přišli jste do kontaktu s osobou nakaženou koronavirem nebo s podezřením na nákazu?
■ Máte příznaky onemocnění dýchacího aparátu (kašel, rýmu, zvýšenou teplotu, slabost, zimnici, dechovou slabost)?
■ Byla vám nařízená karanténa (včetně povinné karantény z důvodu návratu z ciziny)?
Odpověděli jste ANO? V tom případě kontaktujte lékaře telefonicky a domluvte se na dalším postupu.
Odpověděli jste NE? Pak než se vydáte k lékaři, nezapomínejte na hygienická opatření:
■ Mějte rouškou zakrytý nos i ústa
■ Vezměte si rukavice
■ Mějte po ruce kapesní dezinfekci, ta by však měla být dostupná i v samotném zařízení
■ Zbytečně se ničeho nedotýkejte
■ Udržujte odstup od ostatních pacientů.

Pacienty ohrožují i jiné nemoci než Covid-19
Ovšem mnohé ambulance a zdravotní centra jsou v provozu i nadále, ovšem v upraveném režimu. „Chtěl bych ubezpečit, že urologické ambulance fungují i v této situaci. Uvědomujeme si riziko, které s sebou virové onemocnění nese, ale děláme maximum pro to, abychom ho minimalizovali. Používáme ochranné pomůcky, snažíme se využívat nejmodernějších možností dezinfekce a pochopitelně organizujeme naši práci tak, abychom co nejvíc omezili kontakt mezi pacienty. Je nám jasné, že pacienta mohou ohrožovat i jiná onemocnění než virová. Proto v případě, že budete mít jakékoliv potíže, neváhejte přijít, případně zavolat, my lékaři jsme připraveni vám pomoci,“ apeluje profesor MUDr. Marek Babjuk z FN Motol a hlavní lékař urologické kliniky UroKlinikum.


Nejčastější zdravotní problémy, které lékaři řeší na infolinkách:
➤ Urologické problémy – hlavně močové cesty
➤ Bolesti hlavy – migrény
➤ Bolesti zad
➤ Bolest v krku
➤ Vyrážka
➤ Znaménka
➤ Zpožděná menstruace
➤ Problémy se spánkem
➤ Psychické potíže

Víte, že...
...V České republice muselo v rámci epidemie nemoci Covid-19 30 – 40 % soukromých ambulancí a klinik zavřít nebo výrazně omezit provoz?

MInistr Vojtěch: Špatná zpráva pro letní hudební festivaly. A večer do hospody Češi jen tak nevyrazí.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.