Šokující data o koronaviru: Zkracuje život o desítky let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šokující data o koronaviru: Zkracuje život o desítky let!

Covid-19 vysává pacientům nejen sílu, ubírá jim i roky.
Covid-19 vysává pacientům nejen sílu, ubírá jim i roky. (Foto Aha! – Karel Janeček, Slávka Červená pro Aha! – Kateřina Misíková)

Trpěli dalšími chorobami, kterým by brzy podlehli i bez koronaviru, byli staří. I tak se často mluví o některých obětech nového viru. Jenže nejnovější studie skotských vědců ukazuje, že to není tak úplně pravda: některé koronavirus připravil i o desítky let života!

Za studií stojí tým vědců z Glasgow. Jelikož se jedná o úplně novou analýzu, nemá zatím žádné relevantní hodnocení ani ji nemohli potvrdit jiní vědci. Tak jako tak je ale šokující. Experti se podívali detailně na oběti z Itálie. Vzali v potaz jejich věk a další choroby, kterými trpěli a které by potenciálně mohly zkrátit dobu jejich života. Následně vše započítali do rovnic za použití dat z tabulek průměrného dožití od Světové zdravotnické organizace a zdravotnické databáze Velké Británie. Výsledek? Koronavirus připravil nakažené v průměru o deset let života! Mezi případy byli i jednotlivci, kterým vzal jen dva až tři roky, ale také extrémy v podobě třiceti a čtyřiceti let. „Tím, že umírali hlavně starší a chronicky nemocní pacienti, se spekulovalo, že skutečný počet let, o které koronavirus lidi připraví, není tak vysoký,“ tvrdí doktor David McAllister z univerzity v Glasgow a vedoucí studie. „Výsledek je klíčový pro vlády a veřejnost v jednotlivých zemích. Dopad viru na každého jednotlivce nesmí být podceněn,“ nabádá.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.