Drsná směna v odběrové místnosti: Nemohli jsem ani na záchod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Drsná směna v odběrové místnosti: Nemohli jsem ani na záchod!

Jiří Donát se přihlásil k testování dobrovolně.
Jiří Donát se přihlásil k testování dobrovolně. (Aha! – Michal Israel Volf, KNTB)

Student Jiří Donát (21) posledních šest dní strávil v odběrové místnosti na litoměřickém výstavišti. Otestoval tam stovky lidí na přítomnost koronaviru. Aha! popsal, jak tvrdé podmínky zdravotníci mají.

Jiří Donát studuje obor všeobecná sestra na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. „Ve čtvrtek, kdy to začalo, to bylo velmi náročné, nestíhali jsme si pořádně ani odskočit na záchod, protože pak se musel člověk znovu celý převléknout a vydezinfikovat, a to by zdržovalo,“ svěřil Aha! Na jídlo během svojí pětapůlhodinové směny mohl také zapomenout. „Akorát napít jsme se mohli, ale pouze za pomoci asistenta, který nám lil vodu z láhve přímo do pusy,“ pokračuje Jirka. Přesto si na průběh studie nestěžuje. „Jsem tu dobrovolně, myslím si, že je důležité být součástí a pomoct,“ dodal.

Nemám Covid 19? Škoda...
Jiří se setkal tváří v tvář s lidmi, kteří měli test na koronavirus pozitivní. „Jeden pán byl z toho celkem špatný, hlavně kvůli rodině. Někteří byli ale naopak zklamaní, když jsem jim řekl, že virus nemají. Mysleli si totiž, že už to prodělali a budou mít protilátky,“ vysvětlil.

Obavy o vlastní zdraví
Směna v odběrové místnosti byla pro Jiřího náročná i psychicky. Musel uklidňovat některé zájemce o testy a pak sám test na korovairus podstoupil. „Těch 15 minut, kdy jsem čekal na výsledek, bylo nekonečných. I když tu striktně dodržujeme veškerá hygienická opatření, pořád má člověk obavu o svoje zdraví,“ dodal. Výsledek byl nakonec negativní.

Budoucí lékařka (25) si prožila křest ohněm: Nemám strach, ale respekt ano
Křest ohněm prožívá v těchto dnech Zuzana Deďová (25) ze Zlína. Za pár měsíců se stane lékařkou. Nyní vypomáhá v tamní Krajské nemocnici Tomáše Bati. „Jsem přesvědčená, že moje místo je v nemocnici. Tady mohu být za současné situace nejvíce platná,“ řekla bez váhání. Studentka šestého ročníku všeobecného lékařství Lékařské fakulty Ostravské univerzity je jednou z dobrovolnic. Byla zařazena na oddělení ARO. „Dělám práci sanitářky. Pomáhám s pacienty, mám na starosti úklid a čistotu na pracovišti, řadu úkolů mi zadávají zdravotní sestry. Dělám dvanáctky. Je to takový křest ohněm,“ popsala. Při práci se snaží být co nejopatrnější, aby minimalizovala riziko možné nákazy. „Pravidla a opatření jsou v nemocnici nastavená tak, abychom byli my i pacienti co nejvíce chráněni. Nemám proto strach, ale pořádný respekt ano,“ dodala Zuzana Deďová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.