112 mrtvých a 5467 nakažených v ČR: Kdo z nás je nejohroženější? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

112 mrtvých a 5467 nakažených v ČR: Kdo z nás je nejohroženější?

...
... (istock.com)

Nový koronavirus útočí na všechny bez výjimky, vážné potíže ale způsobuje hlavně lidem nad 65 let. Platí tato poučka absolutně? Důležitější než věk jsou další nemoci nakaženého. Rizikové jsou hlavně kardiovaskulární choroby a cukrovka.

Ministerstvo zdravotnictví včera představilo nová data o vývoji koronavirové nákazy v Česku. Vyplývá z nich, že nejrizikovější skupina jsou nejen senioři nad 65 let, ale také ti, kteří trpí jinými vážnými chorobami.

Na věku nezáleží
„Může být senior šedesátipětiletý běžec maratonu, který je úplně zdravý, a může být padesátiletý člověk, který má těžký diabetes a je zranitelný,” shrnul Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Podle něj jsou lidé s vysokým tlakem, cukrovkou a kardiovaskulárními problémy v riziku částečně nezávisle na věku.

Zemřou s nákazou
„Podstatná část pacientů, kteří zemřou, asi 50 procent, zemře s Covid-19, ale ne na Covid-19,” doplnil ho profesor Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie a intenzivní péče. Podíl viru na jejich úmrtí se teprve objasní.

Mají více chorob
Podle dat na koronavirus do úterního večera zemřelo 66 pacientů starších 70 let. A přes 43 procent ze všech zemřelých mělo více vážných nemocí najednou. Alespoň jednu jinou závažnou chorobu mělo dalších 31,6 procenta. „To je zcela zásadní z hlediska vnímání toho čísla,” dodal Černý.

Jsme z nejhoršího venku?
Nekontrolovatelné šíření viru v populaci se podle Ladislava Duška zastavilo. „Podařilo se uchránit zranitelné složky obyvatel. Čísla ukazují, že začínáme poznávat chování viru v populaci. Jinak bychom viděli vysoký nárůst nakažených,” uvedl. Reprodukční číslo, tedy množství lidí, které jeden infikovaný nakazí, kleslo na 1,02, na počátku epidemie bylo 2,64 (jeden nemocný nakazil téměř tři další lidí a z nich každý zase tři další). Aby se zastavil přírůstek nových nemocných, mělo by mít hodnotu 0,9. Odborníci zároveň počítají s tím, že asi deset procent nakažených nemá příznaky a o své nemoci neví. Podle nového předpovědního modelu by na konci dubna mělo být asi 11 000 případů. „Vývoj je příznivější, než jsme předpokládali,“ zhodnotil Dušek.

Přístrojů je dost! Zatím!
Kapacita českých nemocnic zatím stačí pojímat množství nemocných a dost máme i přístrojů. Nyní potřebují mimotělní podporu života přístroji ECMO dva lidé. „Kapacita ECMO v Česku je 72, čerpání je tedy minimální,” uvedl Vladimír Černý.

Více seniorů ve špitálech
S tím, jak roste počet nakažených, roste i počet těch, kteří musejí být léčeni v nemocnici. Zatímco lidé mladší 50 let tvoří jen 15 procent všech hospitalizovaných s koronavirem a šedesátníci 17 procent, v případě seniorů nad 70 let tvoří 27 procent a nad 80 let celých 33 procent hospitalizovaných s Covid-19.

Sněmovna kývla na »koronazákony« u úvěrů a hypoték: Pokuta 10 tisíc za porušení nařízení!
Vládní návrhy včera dostali naservírované poslanci, kteří vše projednávali ve stavu legislativní nouze, tedy ve zrychleném tempu. Dalo by se očekávat, že jim to půjde jedna báseň, jenže místo toho spoustu času zase prožvanili. Zjednodušili přihlášení do evidence úřadu práce, což nově lze i on-line. Policisté budou moci udělovat na místě blokovou pokutu až 10 tisíc korun za porušení vládních nařízení. Stát se navíc kvůli novele o rozpočtové odpovědnosti bude moci do budoucna více zadlužovat. Poslanci odhlasovali i to, že Česká národní banka bude moci kupovat vládní dluhopisy včetně těch s delší splatností. A také prošla norma na přerušení splátek úvěrů a hypoték, a to na tři nebo šest měsíců pro lidi a firmy. Do uzávěrky tohoto čísla ale zákonodárci nestihli projednat normu, která má ochránit nájemníky před výpovědí z bytů, úpravu přijímacích zkoušek na vysoké školy či změny v insolvencích a exekucích.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 5221 NAKAŽENÝCH, 99 MRTVÝCH A 233 UZDRAVENÝCH
V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 5221 nemocných s Covid-19. Nejvíce případů hlásí stále Praha. V souvislosti s nákazou zemřelo 99 lidí. Počet vyléčených pacientů se zvýšil na 233.

LETNÍ TÁBORY? NEJISTÉ
Vyrazí děti o prázdninách na tábory? Pořadatelé stále netuší, i přesto ale stále přijímají přihlášky. Některé turnusy jsou plné, část rodičů ale objednávky stornuje. V případě, že by vláda prodloužila zákaz hromadných akcí, organizátoři by vraceli peníze.

VÍCE NEZAMĚSTNANÝCH
Za prvních šest dnů v dubnu bylo nezaměstnaných podle ministerstva práce o 7000 víc než před měsícem. Propouštění očekávají i ekonomové, přestože nezaměstnanost zůstala v březnu na únorových třech procentech a na stejné úrovni byla i loni touto dobou. Počet lidí bez práce přitom klesl proti únoru o téměř 1700 na 225 678, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997. O více než 9000 ubylo ale také volných míst.

BENZINKY ZAVÍRAJÍ
Kvůli slabší poptávce, kdy lidé sedí doma a méně vyjíždějí, některé benzinky přerušily provoz. Například dvojka na trhu, skupina MOL, dočasně zavřela 29 pump. Největší Benzina pak omezila zhruba na 30 pumpách provozní dobu, dočasně uzavírat stanice se ale nechystá. Neplánuje to ani OMV či Shell. Potíže mají hlavně pumpy u hranic, třeba síť Freel GAS, která působí na těch s Německem, jich má ze 33 v provozu nyní jen 10.

LEPŠÍ NEŽ RYCHLOTESTY
Koronavirus odhalí dříve, než se u lidí začnou tvořit protilátky. Biosenzor, který vyvíjí vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR, je účinnější než rychlotesty z Číny. Koronavirus zjistí v tekutinách i na površích. Prototyp by mohl být hotový do několika měsíců.

NAKAŽENÉ SESTRY
Testy potvrdily koronavirus u dalších pěti zdravotních sester z břeclavské nemocnice. Už minulý týden se na interním oddělení nakazili tři lékaři a tři sestry. Nové pacienty tu proto nepřijímají. Ve špitále leží mimo to 18 nakažených pacientů.

OBŘADY ON-LINE
Blíží se Velikonoce a kvůli opatřením se nemohou uskutečnit bohoslužby. Některé farnosti je však zprostředkují on-line.

ZNEUŽILI ŠÍŘENÍ VIRU
Dalších sedm prodejců zneužilo šíření koronaviru k propagaci svých výrobků. U potravinových doplňků používali zakázaná zdravotní tvrzení. „Ty jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,“ uvedl Radoslav Pospíchal, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

PROVOZ SE ZVÝŠÍ
I přes nouzový stav a současné snížení provozu na silnicích se během Velikonoc očekává větší počet svátečních řidičů. Motoristé by si měli dávat pozor, někteří šoféři podle Besipu ztratili řidičské návyky. Na dodržování rychlosti dohlédnou policisté.

NÁKAZA VE 34 DOMOVECH
Nemocí Covid-19 onemocněli klienti a zaměstnanci z celkem 34 domovů důchodců a dalších zařízení. Mezi nakaženými je lidí nad 65 let necelá čtvrtina, pro ně a chronicky nemocné je nákaza nejvíc riziková.

Rektor Univerity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
pavucinka
9. 4. 2020 • 12:18

Většina lidí má nějaké onemocnění, které je u maldších lidí ikryto a nevědí o tom. proto mohou sportovat a podceňovat nějaký jšel. potom se divíme, že zemřel mladý sportovec.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.