Máte zaplacený zájezd? Zásadní otázky a odpovědi o dovolených | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Máte zaplacený zájezd? Zásadní otázky a odpovědi o dovolených

Ilustrační foto
Ilustrační foto (archiv Blesku)

Češi jsou přeborníky v cestování, do ciziny jich ročně vyjíždí pět milionů. Zavřené hranice se jich tak dotknou velmi bolestně. Mnozí si přitom už koupili levnější zájezdy počátkem roku, kdy nikdo netušil, co způsobí nebezpečný koronavirus. Jak to bude s dovolenými teď? Aha! vám přináší odpovědi na ty nejdůležitější otázky i v souvislosti s nejnovější zákonnou úpravou.

1 Vrátí mi cestovka peníze za zrušený zájezd? Tuzemské cestovní kanceláře budou moci podle nového zákona schváleného vládou odložit vrácení peněz, a to v krajním případě až do 31. srpna 2021. Klienti (až na výjimky), kteří budou trvat na vrácení peněz, si tedy počkají. Mohou ale využít poukazy, které jim cestovky budou vydávat už v letošní sezoně jako kompenzaci.

2 Za jaké zakoupené zájezdy budou poukazy vydávány? Platí to pro zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna 2020, které byly zrušeny kvůli pandemii a zavřeným hranicím.

3 Jaký poukaz mi cestovka musí nabídnout? Poukaz musí být na obdobný zájezd a musí mít stejnou hodnotu a jakost jako ten zakoupený. Adekvátní náhradou se myslí stejně kvalitní zájezd, ale třeba do jiné destinace.

4 Budu muset něco doplácet? Na obdobný zájezd bude poukaz bez doplatku. Pokud si ale vyberete zájezd vyšší kvality, budete muset rozdíl v ceně uhradit.

5 Co když mi cestovka žádnou náhradu nebude schopna nabídnout? V tom případě končí ochranná lhůta pro cestovku do 30 dnů ode dne, kdy o nabídku náhradního zájezdu požádáte. Poté vám musí vrátit peníze.

6 Jak dlouho budou poukazy platit? Využít je bude možné do 31. srpna roku 2021.

7 Mohu takové řešení odmítnout? Poukazy neboli vouchery budete moci odmítnout jen tehdy, pokud spadáte do takzvaných zvláště zranitelných skupin.

8 Kdo patří mezi tyto výjimky? Mezi výjimky spadáte, jste-li zdravotně postižení, nezaměstnaní v evidenci úřadu práce či senioři nad 65 let. Patří sem dále i těhotné ženy, matky na mateřské nebo rodiče na rodičovské dovolené a zaměstnanci, kteří ke dni doručení oznámení cestovky o využití ochranné doby nemohli po dobu nejméně 30 dnů pracovat pro překážky na straně zaměstnavatele.

9 Kdy mi vrátí peníze, pokud patřím mezi výjimky? Pokud patříte do tzv. zvláště zranitelných skupin a poukaz odmítnete, musí vám vrátit peníze podle původních podmínek uzavřené smlouvy o zájezdu. Tedy podle storno podmínek.

10 Co když se mi nepodaří poukaz do konce srpna příštího roku vyčerpat? Pokud voucher do 31. srpna 2021 nevyužijete, budete mít nárok na vrácení celé uhrazené částky.

11 Co když mezitím cestovní kancelář zkrachuje? Poukazy budou pro případ úpadku cestovní kanceláře pojištěny, a náhradu by pak tedy vyplácely pojišťovny.

12 Co když můj zájezd nebude zrušen, ale já na něj nebudu chtít odjet třeba ze strachu o své zdraví nebo o práci? Bude-li to zájezd s odjezdem do 31. srpna 2020, můžete i v tomto případě požádat cestovní kancelář o vydání poukazu. Nebudete tak muset platit storno poplatky.

13 Kdy se začnou poukazy vydávat? Zákon je zatím schválený vládou, projednat ho musí ještě parlament a podepsat prezident. Poté nabyde zákon účinnosti a poukazy mohou cestovky začít vydávat.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>

Ministryně Dostálová pro Aha!: REKREOVAT SE BUDEME DOMA

Kdy by se mohly uvolnit hranice a kam by případně bylo možné odjet k moři, to je zatím ve hvězdách. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (49, ANO) se ale to hlavní, co se letošních dovolených týče, odehraje u nás doma. Máte nějaký výhled, jak by se měla vyvíjet sezona 2020? „Stát bude po zrušení krizových opatření omezovat vycestování osob do těch destinací, ve kterých bude existovat reálné riziko nakažení nemocí Covid-19. Do ostatních oblastí nebude důvod cestování omezovat. Bude ale nutné přihlédnout k řadě okolností, například zda cesta do místa určení nepovede přes oblast s výskytem onemocnění. Domnívám se ale, že hlavní část turistické sezony se bude odehrávat u nás doma v České republice. Tam také bude směřovat pomoc v podobě voucherů, kterou pro nastartování odvětví cestovního ruchu chystáme.“

Jak situaci kolem cestovek vyřešili v jiných státech? Čerpali jste někde inspiraci?

„Obdobná právní úprava byla přijata např. ve Francii, Polsku nebo Belgii. Český návrh ale na rozdíl od zahraničních obsahuje i jistý sociální prvek, který určitým znevýhodněným skupinám obyvatel umožňuje voucher odmítnout a nadále trvat na vrácení peněz v zákonné lhůtě.“ Uvědomujete si, že jste rozhodnutím o ochranné lhůtě pro cestovky zablokovali peníze i rodinám, které na jinou dovolenou peníze už nemají a budou muset rok zůstat doma? „Naopak – po dobu trvání ochranné doby nabídnou cestovní kanceláře zákazníkovi náhradní zájezd. Pokud tak neučiní samy, mohou se na ně obrátit se svou žádostí i zákazníci. Jestliže cestovní kancelář na žádost zákazníka nezareaguje, ochranná doba skončí a zákazník obdrží zpět své peníze.“

Hrozily bankroty a kolaps: UZAVŘENÉ SMLOUVY ZA 9 MILIARD!

Proč dostaly cestovní kanceláře ochrannou lhůtu na vrácení peněz za neuskutečněné zájezdy? Na sezonu mají už smlouvy s hotely a dopravci za 9 miliard korun, přitom víc než 3 miliardy už zaplatily. Pokud by podle platného zákona musely vrátit klientům peníze za neuskutečněné zájezdy do 14 dnů, hromadně by krachovaly. „Je tam ochranná lhůta pro cestovky po dobu jednoho roku, protože pokud bychom toto neudělali, tak hrozí skutečně kobercový zánik cestovních kanceláří. A popravdě řečeno, ten dotyčný by se stejně těžko dovolával prostředků, protože by to byl hromadný kolaps a bankroty,“ zdůvodnil opatření ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (50, za ANO)

STÁT DOVOLÍ VYCESTOVAT!…a pak ŠUP do karantény

Vláda mění pravidla v cestování přes hranice, která zavedla kvůli nemoci Covid-19. Po Velikonocích se už bude moci vyrazit do světa. Pouze ale ve výjimečných případech. Navrátilce pak čeká 14denní karanténa. „Plošný zákaz vycestování byl zrušen, ale to neznamená, že otevíráme hranice. Vycestování bude možné jen ve výjimečných a odůvodněných případech,“ uvedl včera šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD) a doplnil, že jedním z těch důvodů bude například vycestování za prací nebo za rodinou.

„Toto uvolnění neznamená, že umožňujeme našim občanům cestovat do zahraničí do zábavných parků a na nákupy do Drážďan,“ dodal. „Bez karantény budou moci vycestovat pendleři (příhraniční pracovníci, pozn. red.) ze zdravotnictví, sociálních služeb, integrovaného záchranného systému (pro ty už výjimka platí několik týdnů, pozn. red.) a kritické infrastruktury,“ říká. Poslední skupina je tedy novinkou, jde třeba o pracovníky v energetice, potravinářství či zemědělství, jejichž nedostatek by ohrozil bezpečnost či fungování státu. Zbylým pendlerům se mění »nutná« délka pobytu. Místo dosavadních 21 dnů, budou moci vycestovat za prací jenom na 14 dnů, a musí být 14 dní doma.

Poslanci tlachali a opozice prosadila: NOUZOVÝ STAV DO KONCE DUBNA!

Celý den trval včera poslancům na to, aby schválili prodloužení nouzového stavu. A to navzdory přání vlády jen do konce dubna. Poslanci se u pultíku střídali tak dlouho, že na další důležité zákony málem nedošlo! „Věřte mi, že mi nečiní žádné potěšení vládnout a žít v nouzovém stavu,“ řekl premiér Andrej Babiš (65, ANO). Ten Sněmovnu nakonec požádal o prodloužení nouzového stavu o 30 dní do 11. května. Před pár dny přitom tvrdil, že nouzový stav bude stačit do konce dubna. Tento dřívější termín nakonec prosadili opoziční poslanci. Požadovali přitom po vládě jasný plán uvolňování restrikcí. „Jediný, kdo má nějaký plán, je ten virus,“ prohlásil šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD), který schytal kritiku za celou vládu. Zákonodárci měli na programu i vládní návrhy, které zmírňují ekonomické dopady koronavirové krize. Ty projednávali v režimu legislativní nouze. Jak ale hlasování dopadlo, nebylo do uzávěrky vydání známo. Jednání Sněmovny bude pokračovat dnes.

Ivana (64) ze Zlína z Vysněnou cestu zničil koronavirus: ŠETŘILA NA AFRIKU, ZŮSTANE DOMA!

Paní Ivana (64) ze Zlínska je čtvrtý rok v důchodu. Hodně šetřila, aby si splnila sen – vidět Afriku. Zájezd za 100 tisíc sice zaplatila, jenže nepojede nikam. Cestu zastavil koronavirus. „Toužila jsem vidět ta krásná zvířata ve volné krajině, trochu poznat tuto zemi. Zaplatila jsem si poznávací zájezd. Stálo mě to bezmála 100 tisíc. Safari tak zůstane v mých představách doma na zahrádce,“ konstatovala. Rukojmí cestovek Odcestovat měla důchodkyně v dubnu. Když se v Česku zavedl nouzový stav, ihned s cestovkou komunikovala. „Nabídli mi pozdější termín, což jsem nechtěla,“ řekla. „Stát dal od toho ruce pryč. Postavil klienty do role sponzorů cestovek. Stali jsme se jejich rukojmími. Nemalé peníze klientů v nich budou 1,5 roku »ležet«,“ popsala. Co se bude dít? „Kdoví, co se může za 1,5 roku stát. Jak mladí, tak i ti starší budou třeba potřebovat peníze na léčbu, podporu blízkých apod. Ale jejich našetřené peníze mají udržet nad vodou cestovky, které jsou přitom pojištěné,“ povzdechla si paní Ivana.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 4944 NAKAŽENÝCH, 88 MRTVÝCH A 172 VYLÉČENÝCH

V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 4944 nemocných s Covid-19. Nejvíce případů hlásí stále Praha. Nákaze už podlehlo 88 lidí. Většinou trpěli dalšími vážnými onemocněními, jen pět bylo mladších 50 let. Počet vyléčených se zvýšil na 172.

NEMOC ZABILA ČTYŘICÁTNÍKA

Muž (†42) se stal jednou z pěti obětí koronaviru u nás, které jsou mladší 50 let. Zemřel v pondělí večer ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Příčinou jeho úmrtí bylo krvácení do mozku při zánětu srdce,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

LÉK Z JAPONSKA

Česko je jednou z dvaceti zemí, kterým Japonsko nabídne nový lék Avigan neboli Favipiravir. V Číně se toto antivirotikum prokázalo jako účinné na nový koronavirus. Medikament je nyní ve fázi klinických testů. Zabírá hlavně u pacientů, kteří mají mírnější projevy nemoci. „Se zeměmi, které mají zájem, budeme mezinárodně pracovat na klinickém výzkumu aviganu,“ uvedl japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi.

UČITELÉ ROUŠKY NECHTĚJÍ

Návrh, podle kterého by žáci po znovuotevření škol měli v lavicích sedět s rouškami, se nelíbí učitelům. Podle nich by roušky narušovaly normální fungování výuky i přestávek, děti by se nemohly bezpečně nasvačit či napít. „Pokud by stát na nošení roušek ve školách trval, měl by pro učitele a žáky zajistit jednorázové, které vydrží víc než roušky podomácku vyrobené,“ řekla předsedkyně sdružení Učitelská platforma Petra Mazancová.

SENIOŘI DO LÉČEBNY PRO DĚTI

Dětskou léčebnu ve Cvikově na Českolipsku chce Liberecký kraj využít pro seniory, kteří onemocní novým koronavirem. Zařízení, které v minulosti sloužilo třeba při epidemii žloutenky, má asi 200 lůžek. Pro seniory by nově měla být vyčleněna část hlavní budovy, která má 62 lůžek. „Už jsme začali s vyklízením nábytku, budou tam polohovací lůžka ze státních hmotných rezerv,“ řekl ředitel léčebny Rudolf Focke.

24 BYTŮ PRO KARANTÉNU

Pardubice vyhradily 24 bytů v prázdném bytovém domě u nádraží pro lidi, kteří musí být v karanténě kvůli nemoci Covid-19 nebo ji už dostali, ale nemají se kam uchýlit. Slouží bezdomovcům, ale například i těm, kteří byli vykázáni z bydliště kvůli domácímu násilí, ale potřebné místo pro dočasnou izolaci jim chybí. „Každý může obývat samostatný pokoj se základním vybavením, dům má dva vchody,“ řekl mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

VAŘÍ BEZDOMOVCŮM

Tři stovky teplých jídel denně uvaří jídelna brněnského magistrátu. Nyní si na nich však nepochutnávají úředníci, ale lidé bez domova. „Vzhledem k velkému množství magistrátních zaměstnanců, kteří pracují z domova, funguje naše jídelna zhruba na polovinu své kapacity. Rozhodli jsme se proto zařízení využít a zabezpečit jídlo sociálně potřebným,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.