Prosba záchranářů: Nejezděte do hor! Co se děje? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Prosba záchranářů: Nejezděte do hor! Co se děje?

O víkendu se snažili horští záchranáři resuscitovat výletníka (†52), který zkolaboval cestou na Mravencovku. Oživit se ho nepodařilo.
O víkendu se snažili horští záchranáři resuscitovat výletníka (†52), který zkolaboval cestou na Mravencovku. Oživit se ho nepodařilo. (Foto HZS MSK)

Karanténa pro horské záchranáře by mohla zcela paralyzovat poskytování pomoci na horách. „Je nás málo, zůstaňte teď doma,“ vyzývají proto členové horské služby.

„Jsme plně vytížení, a pokud by snad někdo z našich členů přišel během akce do styku s nakaženým člověkem, byli bychom nuceni některé stanice kvůli karanténě zcela uzavřít. To by ale znamenalo větší ohrožení pro návštěvníky hor i místní obyvatele,“ důrazně varuje náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller. V současnosti je na horách méně členů horské služby, pracují jen ti profesionální, dobrovolníky do hor nepovolávají. Navíc jich je daleko méně než policistů, hasičů nebo zdravotníků. Náhrada by se hledala těžko. „Naši záchranáři jsou stále v první linii, zasahují u mnoha nehod a jsou přímo ohrožení eventuální nákazou. Lidé by teď měli návštěvu hor omezit,“ dodal Kaller.

KOLIK JICH JE?

Policistů je v České republice asi 40 000, profesionálních hasičů zhruba 10 000, dobrovolných hasičů kolem 340 000, profesionálních horských záchranářů kolem stovky, dobrovolných 400. Zdravotnických pracovníků je necelých 250 000.

VÍKENDOVÝ ZÁSAH

Stovky výletníků vyrazily o víkendu do Jeseníků. Jeden z nich zkolaboval během túry z Nové Vsi na Mravencovku. Muže (†52) se ani přes více než hodinovou resuscitaci nepodařilo oživit. Nejdříve se jej snažil vrátit k životu jeho syn, pak horští záchranáři i posádka lékařského vozu.

Lidé pečují o své záchranáře ●Co všechno jim darují?

Takovou solidaritu jihomoravští záchranáři nepamatují. Lidé jim neustále dávají najevo, jak moc jsou jim vděčni za jejich práci. Na základny už lidé přinesli dort, jídlo, ovoce, zeleninu, nebo třeba kanystr dezinfekce a ochranný štít. Lidé mají strach, aby těžce vytížení záchranáři vydrželi současný nápor vyvolaný koronavirem Covid-19. „Reakce lidí nás mile překvapily. Podporují nás velké i menší firmy i jednotlivci. Psychicky nám to hodně pomáhá. Děkujeme všem, společně to zvládneme,“ řekla Hana Albrechtová, ředitelka jihomoravské záchranky.

»Socialistická« vymoženost se vrací na scénu: Občané, zde je hlášení rozhlasu...

Po revoluci v roce 1989 začaly obecní rozhlasy postupně mizet. Některé obce na jižní Moravě je ale naopak modernizovaly a teď jsou lidí rádi. Ampliony je totiž nyní informují o koronaviru. V roce 2011 stál starosta Drnholce na Břeclavsku Jan Ivičič (52) před těžkou volbou. Obyvatelé si na obecní rozhlas stěžovali a chtěli ho zrušit. On ale prosadil svou a nechal ho naopak modernizovat. Teď je za svou tehdejší neústupnost rád. Lepší než SMS „Hodně se nám osvědčil. Hlásíme téměř každý den a obyvatelé jsou rádi, že mají k dispozici aktuální informace, které vláda přijala kvůli koronaviru. Využíváme i SMS, ale starší občané mají raději rozhlas,“ poukázal Ivičič, který je i nadále starostou. Pozitivní ohlasy Obdobný problém řešilo o rok později i město Kyjov. I tam starosta František Lukl (42) rušení rozhlasu odmítl. „Lidé si na něj rychle zvykli a máme na něj pozitivní ohlasy,“ uvedl mluvčí radnice Filip Zdražil.

Covid-19 aktuálně

RUMUNSKO: PORODNÍCI NAKAZILI NOVOROZENCE

Dva novorozenci se nakazili koronavirem od ošetřujícího personálu v porodnici v rumunském Temešváru. V karanténě je dalších devět nově narozených dětí spolu se svými matkami. „Personál nenosí roušky, o nákaze v nemocnici jsme se dozvěděli náhodou. Až koncem minulého týdne nemocnici dezinfikovali,“ citovala AFP jednu z nastávajících matek. Přitom už koncem března byla v porodnici zjištěna nákaza u 13 sester.

JAPONSKO: NA MĚSÍC VYHLÁSILI STAV NOUZE

Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil včera v Tokiu, Ósace a dalších pěti prefekturách kvůli koronaviru nouzový stav. Potrvá do 6. května. Vláda podle premiéra připravuje stimulační balíček ve výši 108 bilionů jenů (25 bilionů Kč), který by měl zmírnit dopady opatření na ekonomiku.

SLOVENSKO: TEST NA »KORONU« VĚNUJÍ STÁTU

Slovenští vědci vyvinuli přesný test na koronavirus a připravují výrobu 100 tisíc kusů, které věnují Slovensku. Novinářům to včera oznámil biochemik a člen stálého krizového štábu zřízeného kvůli pandemii choroby Covid-19 Robert Mistrík. Cena testů podle něj bude několikanásobně nižší oproti jejich stávající tržní ceně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.