HOREČKA, jeden z příznaků koronaviru: Co o ní možná nevíte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

HOREČKA, jeden z příznaků koronaviru: Co o ní možná nevíte

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Pokud vám horečka v poslední době vyšplhala nad 38 °C, byl to jeden z ukazatelů, že může jít o nákazu koronavirem. Ale teplota nebo horečka provází mnoho nemocí. A někdy tělo léčí, jindy devastuje.

Teplota

Mírně zvýšenou teplotu, tedy 37 °C až 38 °C, se nedoporučuje hned snižovat. Zvýšená teplota totiž omezuje množení virů a bakterií a aktivuje imunitní systém.

Horečka

Jestliže tělesná teplota vyšplhá nad 38 °C, označuje se jako horečka. A ta ukazuje na to, že tělo s něčím bojuje, s virem nebo infekcí. Vysoké horečky (40/41 °C) organismus silně vyčerpávají, navíc bývají doprovázené i bolestí hlavy, končetin i celého těla. Zde už hrozí selhání oběhového systému, poruchy vědomí a dehydratace. Teplota vyšší než 42 °C bývá smrtící.

Několik fází

Horečka má několik fází. Jak se v nich vyznat? *V první fázi se teplota ještě nemění. *Při druhé teplota stoupá a máte pocit chladu, může se dostavit i svalový třes a stoupá bazální metabolismus (množství energie přijaté z potravy), kůže je studená. *Horečka dosahuje maximální teploty ve třetí fázi. Kůže je na dotyk teplá, červená a suchá, s každým 1 °C stoupá tepová frekvence o 8 – 10 tepů. *Poslední fází je ústup teploty k normě, kůže je teplá, červená, vlhká, dochází k poklesu tlaku a k pocitu žízně. V této fázi hrozí dehydratace.

Pocení

Pro horečku je typické pocení. Jedná se o přirozený, pro život nezbytný mechanismus, který ochlazuje a také detoxikuje tělo. Ke znatelnému pocení dochází při teplotě od 37 °C. Produkce potu může činit až několik litrů za 24 hodin. Pot neobsahuje jen vodu, ale také nezbytné ionty jako sodík, draslík nebo chloridový anion. „To znamená, že kromě ztráty vody je potřeba doplnit tělu i tyto ionty. K tomu se výborně hodí právě přírodní minerální vody,“ doporučuje nutriční terapeutka Tamara Starnovská z AquaLife Institutu.

Horký čaj nebo chladnou vodu?

Pokud se třesete zimou, určitě sáhněte po teplých nápojích, ale ne po ledových. Nedoporučuje se pít zelený či bylinkový čaj, a ani jiné nápoje s obsahem stimulačních látek, protože způsobují zátěž oběhového systému. Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, měli byste se vyhnout konzumaci grepové šťávy nebo džusu. To se týká i pomela, granátového jablka a zázvoru.

Jak měřit teplotu u miminek čtěte ZDE >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.