Šok pro turisty: V Řecku a Rumunsku hrozí nákaza! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šok pro turisty: V Řecku a Rumunsku hrozí nákaza!

Po návštěvě Řecka a Turecka se na odběr nesmí po čtyři týdny.
Po návštěvě Řecka a Turecka se na odběr nesmí po čtyři týdny. (Ilustrační foro ara)

Kdo si chce nechat pustit žílou, aby dal naději na záchranu jiných životů, nesmí navštívit Řecko nebo Rumunsko. Anebo musí čtyři týdny počkat. Fakultní nemocnice Brno dárce vracející se z dovolené v těchto destinacích odmítá kvůli obavě z nákazy západonilskou horečkou.

„Reagujeme tím na případy západonilské horečky, které jsou z obou zemí hlášeny. Pro ostatní evropské státy zatím žádnou čtyřtýdenní ochrannou lhůtu nezavádíme,“ uvedl mluvčí FN Brno Pavel Žára.

Nemocnice zároveň upozorňuje, že odklad o čtyři týdny použije i na další země, když se v nich nákaza projeví. Obdobně reagují i další nemocnice. Dárci krve by se proto před odběrem vždy měli zeptat, zda odběru nebrání jejich předchozí zahraniční cesta.

Západonilská horečka

Jde o onemocnění přenášené komáry. Na člověka se může přenést i krví od nakaženého dárce. Inkubační dobu má tři až 14 dnů. Loni bylo v České republice evidováno sedm nakažených lidí, v jednom případě skončilo smrtí nakažené ženy. Celosvětově každý rok nákaza zahubí několik tisíc lidí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.