Smí tohle váš pes? Můžete přijít o zuby i zrak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smí tohle váš pes? Můžete přijít o zuby i zrak!

Psí olíznutí může být zdraví ohrožující.
Psí olíznutí může být zdraví ohrožující. (Foto scom)

Kratochvíle majitelů psů, kteří se nechají svým čtyřnohým mazlíčkem olizovat, může mít vážný vliv na jejich zdravotní stav. Na psím jazyku a ve slinách je totiž velké množství bakterií a zárodků parazitů, které mohou člověku způsobit vážné zdravotní komplikace! Před přehnanou láskou varují i vědci z Oxfordu!

Nejznámější je asi vlasovec psí, který se ale na člověka přenese málokdy. To však neplatí o ostatních parazitech. Škrkavky, tenkohlavci, měchovci, tasemnice, lamblie nebo kokcidie – všichni tito paraziti jsou přenosní pouhým psím olíznutím, neboť jejich zárodky se nacházejí přímo v psí mordě. Psi se do kontaktu s parazity dostanou nejčastěji neúmyslným požitím kontaminované půdy, výkalů, vody či jídla anebo snědením nakažené blechy. Parazité navíc mnohdy dokážou nakazit i nenarozená štěňata v těle feny.

„Psi tráví polovinu života očicháváním špinavých koutů nebo psího trusu, takže jejich ústa jsou plná bakterií, virů a parazitů všeho druhu,“ tvrdí John Oxford, profesor virologie a bakteriologie z londýnské Univerzity královny Marie. Přestože psi mají silný imunitní systém, ani ten není stoprocentně odolný vůči nákaze. Doporučení odborníků je investovat do veterinární péče, a hlavně dodržování základní hygieny. A i když máte svého mazlíčka rádi sebevíce, nenechat se od něj olizovat...

Co vám hrozí?
Nakažení parazity
Příznaky: průjmy, bolesti břicha a hlavy, zvracení, dýchací potíže, drastické hubnutí, kožní onemocnění jako pásový opar, alergie, poruchy spánku či chronická únava.

BAKTERIÁLNÍ INFEKCE
Meticilin-rezistentní zlatý stafylokok
Potenciálně smrtící bakterie pro člověka. U psů se nemusí nijak projevovat.

Pasteurella
Jedna z nejběžnějších bakterií u zvířat. Do lidského těla se může vyjma slin dostat také například tržnou ránou. Způsobuje otoky, zarudnutí kůže nebo hnisavý výtok. Nebezpečná je pro děti, kterým hrozí lymfadenitida, kloubní infekce, oční problémy nebo horečka.

Staphylococcus aureus
Podobné jako Meticilin-rezistentní zlatý stafylokok. Hodně se vyskytuje vyjma úst i kolem čumáku a análního otvoru zvířete. Následky mohou být infekce kůže, očí, nosu... Navíc občas nereaguje na antibiotika.

Capnocytophaga canimorsus
Bakterie způsobující závažnou infekci končetin končící mnohdy i amputací.

Může vás to stát i zuby nebo zrak!
Studie z roku 2015 zveřejněná v odborném časopise PLOS One také zjistila, že určité bakterie přenesené ze psa na člověka mohou způsobit zánět dásní, a dokonce vypadání zubů. Přitom je mělo celých 16 % testovaných subjektů. Další bakterie, kterou mělo 20 % testovaných psů, způsobovala ztrátu zraku a poškození očí u dětí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.