Čistí se zastávky i lavičky v parku: DEZINFIKUJÍ ČESKÁ MĚSTA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čistí se zastávky i lavičky v parku: DEZINFIKUJÍ ČESKÁ MĚSTA

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Dopareal)

Lavičky, autobusové zastávky a další městský mobiliář po celé republice dostává pravidelnou dávku dezinfekce! V Pardubicích do boje s koronavirem vyrazili hasiči.

Zastávky či lavičky v parcích patří mezi místa, kde se koronavirem můžeme nakazit, i když jsme tam sami! V aerosolech se virus drží tři hodiny, na mědi až čtyři hodiny. A na plastu nebo nerezové oceli dokáže přežít dokonce dva až tři dny. Pokud se místa, kde ulpěl, dotkneme, na rukou si pak nákazu můžeme přenést na obličej, do úst nebo nosu a nakazit se také. Proto města po celé republice začala častěji dezinfikovat veřejné prostory.

Praha: Chrání i pejskaře
„Pokud senioři jdou vyvenčit pejska, nebo na nákup, alespoň se snažíme snížit možná rizika,“ řekl starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). K častější dezinfekci přistoupily i další městské části. „Dohodli jsme se s úklidovou firmou Komwag, že zintenzivní dezinfekci vybraných veřejných prostranství,“ uvedl například místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS).

Pardubice: Hasiči v akci
Hadice s vodou vyměnili za zásobníky s dezinfekcí a vyrazili do ulic Pardubic. „Dezinfekční prostředek ulpívá na předmětech, dezinfikované by měly vydržet i několik dní. Virus by látka měla zahubit,“ uvedl dobrovolný hasič Vladimír Pejchal. S kolegy do ulic vyjde až čtyřikrát týdně.

Krajské volby 2020 v Pardubickém kraji >>>

Zůstanou Litovel a Uničov v karanténě? KYNICE SE OTEVŘOU
Obec Kynice na Vysočině, kterou uzavřeli hygienici kvůli koronaviru, se otevře! Už ve středu. Obec s 87 obyvateli byla od okolí odříznuta 16. března. Na hasičské oslavě MDŽ se tam 7. března nakazilo několik lidí, nejen místních. Nyní je v obci osm potvrzených případů nemoci Covid-19. Uvolnění ale nebude platit pro všechny, kvůli nemoci či kontaktu s nemocným tam zůstává 26 lidí v karanténě. Uzavření obce skončí 1. dubna, obyvatelům obce, která nemá obchod, náročné období pomohli překonat příbuzní a sousedé. Nákupy jim předávali na vyhrazených místech.

Jinde zatím nevědí
Stejný den bylo uzavřena i 19 obcí okolo Litovle, kde je 52 nakažených, a Uničova, který má 30 případů. Zda i v oblasti, které má na 27 tisíc obyvatel, skončí karanténa, zatím není jasné. „Rozhodovat bude krajská hygienická stanice jako jediný oprávněný orgán o víkendu,“ uvedla Litovelská radnice na svém webu.

 

Tiskovka VFN o pacientu léčeném Remdesivirem:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.