Šikují se týmy dobrovolníků: POMÁHÁME NEJEN SENIORŮM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šikují se týmy dobrovolníků: POMÁHÁME NEJEN SENIORŮM

Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020)
Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) (Facebook/František Nabenkögel)

Seniorům nad 70 let vláda nedoporučuje vycházet z bytu, ve velkém riziku jsou v případě nákazy Covid-19 však i mnohem mladší penzisté. Jak nakoupit, vyvenčit pejska, s kým si popovídat. Mnoho starších lidí žije samo, příbuzné nemá nebo bydlí daleko. Po celém Česku jsou tisíce dobrovolníků připraveny pomáhat.

Jen na webu Sousedska- Pomoc.cz se jich přihlásily tři tisícovky. Nápad na vytvoření platformy dostal internetový podnikatel Lukáš Huňka (33) z Prahy. „Viděl jsem, že jinde už lidé pomáhají systémem tužka papír. Hrozně se mi to líbilo. Využil jsem znalosti z informatiky a narychlo vytvořil základ aplikace, kde se mohou dobrovolníci registrovat,“ popsal Aha! Huňka.

Vlastní organizace
Pak stačilo oslovit několik lidí, a pomoc druhým byla na světě. „U nás to není jen o propojení dobrovolníků,“ vysvětlil zakladatel. Ti, kteří jsou do projektu zapojeni, dávají rovnou i tipy na ty, kterým je třeba nabídnout výpomoc. Na webu SousedskaPomoc.cz se lidé mohou hlásit na několik pozic – kurýr, koordinátor, pečovatel. Zapojit se mohou také do výroby roušek, které následně získají nejen dobrovolníci, ale i potřební.

Kurýr Tomáš (34): Nepracuji, pomáhám
Jako kurýr se zaregistroval dispečer Tomáš (34), který má v současné situaci v práci volno. Objednávky rozváží v Praze a jejím okolí. „Odezva je skvělá. Lidé jsou rádi, že ty potřebné věci za ně někdo zařídí, když nikoho třeba nemají, a že nemusí vycházet ven,“ popsal.

Karolína Kočová (25): Zjišťuji, kdo potřebuje nákup
S nákupem pomohla minulý týden starší sousedce Karolína Kočová (25). „Mám vážně nemocnou sestru, tak nechci vycházet ven. Proto jsem si vybrala roli koordinátorky, která od starších lidí zjišťuje, zda potřebují potraviny, léky nebo další věci. Následně tyto informace předávám do systému,“ popsala.

Automobily zdarma
Pomoc druhým nabízí dopravce Kuryrbox.cz, který bezplatně zapůjčí svá auta. „Momentálně nemáme řidiče tolik vytížené a pomoc seniorům se mi líbí. Takže jsem se přihlásil s tím, že můžeme nabídnout do deseti aut, podle potřeby,“ řekl majitel firmy Jan Folt.

Gábina (40): Komunikuji se seniory
„Přiřazuji objednávky ze systému kurýrům podle toho, zda jsou autem, na kole, nebo pěšky. Sleduji postup objednávky a po doručení komunikuji se zákazníkem. Odezva je obrovská,“ řekla Gábina (40).Vítězslav Svoboda shání pomoc hasičům

Hasič Vítězslav Svoboda řeší pomoc kolegům
„Slouží nyní 24hodinové směny, a to i dobrovolní hasiči jako posila a záloha pro hasičský záchranný sbor. Abychom se snáze prostřídali, potřebujeme větší ochotu zaměstnavatelů uvolnit zaměstnance. Domlouvám, aby nás mohli posílit,“ řekl Aha!.

Hanka Toufarová rozcvičí i v karanténě
Aby tělo neztuhlo a čas ubíhal i na nucené dovolené nebo v karanténě, vymyslela Hanka Toufarová z Prahy cvičení online. Dvakrát denně ukazuje cviky na protažení. „I na omezeném prostoru je zvládnou celé rodiny, senioři nebo děti. Během pár minut předejdou bolestem nebo jim pohyb pomůže odstranit ty, kterými už trpí,“ řekla Aha! cvičitelka. Posilování kyčlí, páteře a dalších bolavých míst na těle se denně účastní zhruba dva tisíce lidí.

Nejen v hlavním městě
➤ Mimo Prahu budou doručovat léky pro potřebné ve spolupráci s Pilulka.cz.
➤ Pracují na zřízení linky pro seniory, aby se mohli sami o pomoc přihlásit.
➤ Vznikne nová role superkoordinátorů, kteří budou mít na starosti velká města.

Máte zdravotní problémy, nebo jste pouze smutní? Nebojte se zavolat o radu!

1212 – Infolinka ministerstva zdravotnictví, vše o koronaviru. Více také na: koronavirus.mzcr.cz
115, 112 – V případě vážných zdravotních problémů či ohrožení života 800 157 157 – Život 90, Linka důvěry pro seniory, nonstop zdarma
PRAHA
739 477 609 – Linka pomoci seniorům, nonstop
800 160 166 – Krizová linka pro seniory nad 65 let

JIHOČESKÝ KRAJ
800 203 210 – Linka pro seniory, denně 8 až 17 hodin, zdarma

LIBERECKÝ KRAJ
770 141 44 nebo 608 303 606 – Dobrovolníci pomáhají seniorům, pracovní dny 8 až 16 hodin

PARDUBICKÝ KRAJ
465 52 42 52 – Linka důvěry

JIHOMORAVSKÝ KRAJ
800 140 800 – Linka pro seniory, pracovní dny 7:30 až 15 hodin

ZLÍNSKÝ KRAJ
577 431 333 a 778 400 170 – Krizové linky SOS Zlín

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
800 200 007 – Linka pro seniory, 8 až 20 hodin, zdarma

Muži jsou více nakaženi
Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v počtu nakažených vedou muži. Nejvíce lidí onemocnělo ve věkové skupině 25 až 34 let – 43 mužů a 33 žen. V nejohroženější skupině 65 a více let je to 39 mužů a 24 žen.

Epidemiolog Prymula:  Nemocní budou přibývat!
„Pokud se to podaří, tak epidemie bude narůstat ještě zhruba měsíc a pak by měla jít dolů. To je optimistický předpoklad, že všichni budou dělat to, co mají, a že se nám podaří přenos limitovat,“ uvedl epidemiolog Roman Prymula. Během týdne až deseti dnů by měl být na křivce nových případů v Česku vidět nějaký pohyb, tedy alespoň mírný úbytek. Zatím počty jen stoupají. „Každým dnem bych očekával, že dojde k nějakému oploštění alespoň v Itálii. Neříkám, že budou klesat počty zemřelých, to bude ještě záležitost mnoha dnů, kdy by to teoreticky mělo stoupat, ale protože Itálie už udělala řadu opatření, a já doufám, že jsou dodržována, tak by se to na jejich křivce mělo projevit,“ dodal Prymula.

Tři nakažení ve velmi vážném stavu
Nemoc Covid-9 odhalily testy v Česku u 434 lidí, zatím jen tři se vyléčili. Další tři jsou bohužel ve velmi vážném stavu, jde o dva taxikáře a ženu (77). Všichni z těchto pacientů jsou v pražských nemocnicích. Prvním, který měl tak závažné komplikace, že ho lékaři museli připojit na plicní ventilaci, je pražský taxikář (43). Jezdil pro společnost Uber, kde či od koho se nakazil, hygienici nedokázali dohledat. O život bojuje v Nemocnici Na Bulovce.

Zápas o život
Druhý vážně nemocný pacient je jeho kolega, který taktéž jezdil jako taxikář v Praze pro Uber. Táta dvou dětí byl nejprve hospitalizován v Thomayerově nemocnici, jeho stav se ale stále zhoršoval. O víkendu byl převezen do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a napojen na mimotělní oběh. To znamená, že mu krev okysličují přístroje. „Je to nepopsatelné. Vůbec nevíme, co nás čeká. Muž zápasí o život,“ řekla jeho manželka Michaela serveru tn.cz.

Dechová tíseň
Třetí ve vážném stavu je žena (77), kterou léčí v Ústřední vojenské nemocnici. „Trpí syndromem akutní dechové tísně, je proto napojena na plicní ventilaci,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Uzdravení z Děčína
Tři vyléčení jsou pacienti z Děčína. Jde o úřednici (53), jejího partnera a dceru. „Můžeme potvrdit první tři vyléčené pacienty, opakované testy na přítomnost koronaviru jsou negativní,“ uvedl primář ústeckého infekčního oddělení Pavel Dlouhý. Žena v nemocnici skončila 2. března poté, co se vrátila s rodinou a přáteli z Itálie.

Covid-19 aktuálně
PŘIVEZOU LÉK PRO KRITICKY OHROŽENÉ
Lék na Covid-19 s účinnou látkou remdesivir se smí používat i v Česku. Je určen pouze pro nemocné v kritickém stavu. Léčba je experimentální, americká firma Gilead ho dodá zdarma. „Budeme léčit konkrétní případy, které budou indikovány. Neznamená to, že preparát bude pro všechny na JIP,“ řekl epidemiolog Roman Prymula. O každém pacientovi bude rozhodovat výrobce, který preparát testuje.

ŠÍŘIL POPLAŠNOU ZPRÁVU, HROZÍ MU OSM LET
Napsal na Facebook, že má koronavirus. Ale protože muži (33) z Ústí nad Labem onemocnění Covid-19 prokázáno nebylo, za šíření poplašné zprávy mu hrozí osm let vězení, informovala mluvčí policie Jana Slámová.

NABÍZÍ KMENOVÉ BUŇKY NEMOCNÝM
Národní centrum tkání a buněk v Brně vyvíjí přípravek, který lze využít při léčbě pacientů s těžkým poškozením plic, které způsobila nákaza koronavirem. „Ukazuje se, že přípravky na bázi UCB MSC mohou pomoci v obnově a regeneraci plicních funkcí. A to nejen u malých dětí, kde se již dnes využívají, ale i dospělých,“ uvedl vědecký pracovník Zdeněk Kořístek.

LANOVKA NA SNĚŽKU JE MIMO PROVOZ
Kabinová lanovka na Sněžku je do odvolání mimo provoz. Důvodem je nízký zájem turistů v souvislosti se současnými preventivními opatřeními. České hory se zcela vylidnily.

LÉKÁRNÍCI PRACUJÍ POUZE ZA SKLEM
Lékárny v Česku začínají kvůli ochraně zaměstnanců instalovat ochranná plexiskla mezi klienty a obsluhu. Důvodem je nedostatek respirátorů, které by ochránily zaměstnance.

V KARANTÉNĚ JE 419 POLICISTŮ, JEDEN NAKAŽENÝ
V preventivní karanténě je 419 policistů. Za poslední den jich přibylo 145, uvedla policie. Pozitivní test má stále jen jeden policista z obvodního oddělení v Litovli.

V KUNOVICÍCH OMEZÍ VÝROBU KONZERV
Jeden z pracovníků závodu potravinářské společnosti Hamé v Kunovicích na Uherskohradišťsku se nakazil nemocí Covid-19. Podnik dezinfikuje provozy a omezí výrobu, podle hygieniků výrobky rizikové nejsou.

VČELAŘIT, RYBAŘIT A LOVIT SE MŮŽE DÁL
Starat se o včely, chodit na ryby a lovit zvěř je podle výjimky z karanténních opatření kvůli šíření nového koronaviru stále možné, upozornilo ministerstvo zemědělství. Společné lovy nebo rybářské závody ale povoleny nejsou.

Hasiči si zatancovali v autobuse. Prý potřebovali upustit páru. 

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.