KORONAVIRUS V ČESKU: Jak se vyhnout panice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

KORONAVIRUS V ČESKU: Jak se vyhnout panice!

Panika způsobila i nakupování ve velkém do zásoby. To ale není potřeba.
Panika způsobila i nakupování ve velkém do zásoby. To ale není potřeba. (Foto Instagram)

Také jste podlehli všem těm videím, která se objevují na internetu? Těm, kde jsou vyobrazeny fronty v obchodech, prázdné regály, nával před testovacími stany? Tak pozor! Může to zhoršit vaše duševní i fyzické zdraví. A vyvolat nakažlivou paniku.

Co to vlastně panika je? „Jde o aktuální stav, kdy člověk jedná pod vlivem emocí. Jeho chování je často nekoordinované, méně kontrolované rozumovými schopnostmi, může mít tendence k extrémním reakcím,“ vysvětluje psychiatrička a psychoterapeutka MUDr. Katarína Adamcová. „Panika právě v současné situaci hrozby onemocněním koronavirem je u některých jedinců pochopitelná. Především proto, že se ocitáme v zajetí někdy protichůdných a nepravdivých informací,“ potvrzuje doc. PhDr. Laura Janáčková a dodává: „Podobně jako u zvířat pozorujeme stádní chování, podobné je to nyní i u lidí. Panika je nakažlivá!“

Jak se bránit
Čím víc času trávíte sledováním negativních informací, tím se vaše míra paniky a stresu bude zvyšovat a hrozí vám větší riziko přechodu do silné paniky. Nezapomeňte, že výrazný a trvalý stres ovlivňuje imunitní systém, a tím zvyšuje riziko nákazy nebo horšího zvládnutí případné infekce. „V součastné době bych doporučovala zajímat se o aktuální situaci a dodržovat vydaná doporučení, nicméně netrávit vyhledáváním informací většinu dne. Například si vyhledat informace 1x, maximálně 2x denně a snažit se věnovat i jiným tématům, zájmům. Využít čas, který nyní trávíme více doma, pro sebe a svou rodinu, najít si čas na své zájmy, zacvičit si. Taky myslet na základy psychohygieny, jako jsou pravidelný spánek a jídlo,“ doporučuje doktorka Adamcová.

Ohrožuje i duši
Panika a stres s ní spojený způsobují např. zvýšený krevní tlak, zrychlený tep a dýchání. „Potlačuje silně i rozumové složky chování. U některých lidí může dokonce převládat agrese i sobecké chování. A to už ohrožuje vztahy a sociální vazby,“ vypočítává psycholožka Janáčková.

JAK SE VYHNOUT STRESU
Každá stresová situace se sníží, pokud si uvědomíte, že je přechodná, ovladatelná a pokud ji dostanete pod racionální kontrolu. „Prakticky to znamená, že v akutním stadiu můžeme mírnit příval emocí dechovými cvičeními či krátkou relaxací. Dobré je mít i pravdivé informace z ověřeného zdroje. V klidném, pokud možno bezpečném prostředí je zhodnotíme a nejlépe pomocí tužky a papíru vytvoříme bodový a časový plán zvládání. Tím snížíme psychický tlak, který na nás působí, a může se vrátit racionální kontrola nad situací. Oporu v těchto chvílích můžeme hledat v pevných partnerských, rodinných vztazích, ale i u odborníka,“ radí Janáčková.

Jak chránit děti
◆ Komunikujte s dětmi o situaci v rodinném kruhu.
◆ Rozumně jim vysvětlete situaci. Mluvte například o nemoci s podobnými příznaky, jako má chřipka, jak se tělo každého člověka dovede bránit imunitním systémem, jak vědci na celém světě spolupracují na léku, atd. Vše říkejte klidně, jasně, krátce v oznamovacích větách s přihlédnutím k věku dítěte.
◆ Dále se společně zamyslete, co můžete jako rodina udělat. To znamená dodržování prevence, dezinfekce rukou, neosahávání předmětů, eventuálně nošení roušky, častější telefonování s prarodiči.
◆ Společně hledejte na situaci pozitiva: jste více spolu, více spolu mluvíte, zajímáte se o sebe, vyprávíte si historky, hrajete společenské hry.
◆ Vysvětlete dětem, že situace je přechodná, a projevte naději, že vše dobře dopadne. Dovolte potomkům, aby se ptali, a snažte se jim na vše srozumitelně odpovídat.

Kdo je náchylnější?
Nejvíce postiženi jsou ti, kteří mají nedostatečné či zkreslené informace o současné situaci. „Větší sklon k panice mají lidé s úzkostným nastavením a negativními, traumatickými prožitky či zkušenostmi z minulosti,“ doplňuje Janáčková.

Covid-19 aktuálně
ČÍNA: VĚTŠINA SE NAKAZILA V CIZINĚ
Postup epidemie v Číně se podle tamních úřadů prakticky zastavil. Za sobotu přibylo 20 případů, v neděli jen 16 – a víc než polovina z nich se nenakazila doma, nýbrž v cizině, hlavně v Evropě. Z více než 81 tisíc nakažených Číňanů se už 68 tisíc (84 procent) uzdravilo.

FRANCIE: BACHA NA IBUPROFEN?
„Braní protizánětlivých léků jako ibuprofen může přispět ke zhoršení infekce. Na horečku berte paracetamol,“ varoval francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Někteří odborníci ale tuto informaci vyvracejí.

ITÁLIE: ODEPÍŠOU OSMDESÁTNÍKY?
Tahle země není pro starý, zní český název thrilleru Tommy Lee Jonese (73). Stejně teď vyznívá návrh nouzového plánu v Turíně. Pokud by se pandemie ještě zhoršila a nemocnice přestaly stíhat, pacienti přes 80 nemají dostat intenzivní péči, píše Daily Telegraph.

ŠPANĚLSKO: KORONA, AIDS, MALÁRIE...
Katalánsko začne na téměř dvou stovkách nakažených koronavirem testovat dva léky používané dosud v boji proti malárii či AIDS. Výsledky klinické studie by měly být za tři týdny, uvedly katalánské úřady. Léky na stejné choroby se po prvních úspěšných uzdraveních z Covid- 19 testují i v Austrálii.

AUSTRÁLIE: ŘIDIČŮM NEDAJÍ DÝCHAT
Policie v některých státech Austrálie omezí kontroly řidičů na alkohol a drogy. „Rozhodnutí padlo s cílem minimalizovat zdravotní riziko pro příslušníky,“ uvedl mluvčí queenslandské policie.

Lehla i Bond girl
James Bond je nezranitelný, jeho děvčata už na tom jsou hůř... Covid-19 postihl i ukrajinskou krásku Olgu Kurylenkovou (40).
„Zavřená doma po pozitivním testu na koronavirus,“ napsala na Instagram modelka-herečka, která zazářila mj. po boku Daniela Craiga v bondovce Quantum of Solace (2008). „Horečka a únava jsou mé hlavní příznaky. Dbejte o sebe a neberte to na lehkou váhu!“ nabádá fanoušky.

V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.