Koronavirus v Česku: Jak zvládnout karanténu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Koronavirus v Česku: Jak zvládnout karanténu!

Být v karanténě, a ještě úplně sám, je velký stres.
Být v karanténě, a ještě úplně sám, je velký stres. (Reuters)

Karanténa představuje více či méně velký stres, na který člověk není připravený, a postihuje všechny složky psychické stability. Poradíme vám, jak obstát?

Tím, že člověk nemůže chodit do práce, je ohrožen finanční nejistotou, omezením svých kontaktů a snížením smysluplného uplatnění. Hrozba nemoci se všemi jejími negativními důsledky je často spojena s obavami, strachem a mnohé vede k zamyšlení nad životem. „Karanténa je zkouškou tolerance a partnerských vztahů. Na míře zasažení v těchto třech oblastech závisí i míra psychické stability a vyhroceného emocionálního prožívání člověka v karanténě,“ tvrdí psycholožka docentka Laura Janáčková. To znamená, že pokud doma mezi partnery něco skřípe, nebude doba karantény lehká.

Pozor na partnerské neshody
„Stres s karanténou spojený navíc často startuje obranné mechanismy agrese či sebelítosti, což se může projevit i v partnerské komunikaci. Neshody pak nejsou výjimkou ani u nestabilních vztahů, kde spolu partneři komunikovali pouze na úrovni provozních záležitostí (co koupit v supermarketu, v kolik bude večeře atd.). A právě ten vynuceně společně trávený čas odkryje nesoulad, emoční plachost a sobectví. Napjaté emoce se pak odrážejí v podrážděnosti, výčitkách a hádkách. Napětí a neshody vrcholí i ve vztazích s neodhaleným partnerským trojúhelníkem, a to často na všech třech frontách. Není neobvyklé, že právě v těchto krizových obdobích lidé nejvíce vyhledávají pomoc partnerských a manželských poradců,“ odhaluje Janáčková.

Tipy Aha! Takhle se zabavíte
■ Učte se něco nového, třeba šít roušky.
■ Udělejte si jarní úklid právě teď.
■ Vařte zdravě. Ukazuje se, že lidé zavření doma o hodně víc sní.
■ Cvičte. Na internetu najdete různé kurzy.
■ Udělejte si pořádek v dokladech, roztřiďte fotky.
■ Jděte se projít, ale udržujte odstupy od ostatních.
■ Skypujte s rodiči, prarodiči, širší rodinou.

Vyhněte se problémům
■ Hledejte na partnerovi pouze pozitiva nebo více pozitiv než negativ.
■ Snažte se najít něco, za co můžete partnera pochválit.
■ Neřešte minulost. Nevyčítejte, snažte se komunikovat racionálně a tolerantně.
■ Nezapomínejte na sex.

Aby nákupy bezpečně dorazily
Lidé se snaží omezit návštěvy obchodů a kurýři teď mají napilno. Jak minimalizovat možnost nákazy zákazníků i kurýrů? V posledních dnech dovážkové služby trvají na bezkontaktním doručování. Chrání tím své zákazníky i zaměstnance.

Jak správně nakupovat?
■ Je žádoucí omezit kontakt mezi kurýrem a zákazníkem.
■ Je bezpečnější nepředávat si hotovost ani vratné obaly. Jakmile k vám kurýr dorazí, zavolá vám a domluví se s vámi, kam má nákup položit.
■ Ke kurýrovi nechoďte, je potřeba dodržovat alespoň třímetrový odstup.
■ Kurýr vám tašky nechá na domluveném místě a až odstoupí na dostatečnou vzdálenost, můžete si je převzít.
■ Kurýr na převzetí nákupu dohlédne zpovzdálí.

Jak objednávat?
■ Neobjednávejte víc kusů, než potřebujete. Některé obchody počet kusů na jednu objednávku samy omezily.
■ Vzhledem k většímu zájmu je většina nejbližších termínů zarezervována. Vytvořte rezervaci s velkým předstihem.
■ Pouze online platby. Pokud už máte objednáno, ale zvolili jste úhradu v hotovosti, kontaktujte zákaznickou linku.
■ Hlaste předem, jestli jste jen v preventivní karanténě, nebo nemocní.

Covid-19 aktuálně
AUSTRÁLIE: PUSTILI MANŽELE HANKSOVY
Americký herec Tom Hanks s manželkou Ritou Wilsonovou (oba 63), kteří se minulý týden nakazili koronavirem v Austrálii, už nejsou v nemocnici. Lékaři je propustili do domácí karantény, kterou stráví v tamním pronajatém domě.

USA: PRVNÍ TEST VAKCÍNY NA LIDECH
V Seattlu během pondělka dostal první účastník testů experimentální vakcínu proti koronaviru, na které se podílí americký Národní ústav zdraví a soukromá firma Moderna. Lék ale bude k dispozici nejdříve za rok.

KANADA: HARRY A MEGHAN SE VRÁTILI NA POSLEDNÍ CHVÍLI
Ještě minulý týden byli princ Harry (35) a vévodkyně Meghan (38) v Británii, kde plnili poslední povinnosti vůči královské rodině, než se vrátili za synkem Archiem (10 měs.) do svého nového domova v Kanadě – těsně předtím, než země uzavřela hranice!

NĚMECKO: VOLKSWAGEN ZAVÍRÁ TOVÁRNY
Největší výrobce aut na světě, automobilová skupina Volkswagen, kvůli koronaviru uzavřel na dva až tři týdny továrny po Evropě. Do skupiny patří i česká Škoda, jejíž výroba se teď rovněž zastaví. Ve firmě jsou prý už dva potvrzené případy nákazy koronavirem.

VELKÁ BRITÁNIE: NAKAŽENÝ JE I IDRIS ELBA
Britský herec Idris Elba (47) je dalším nakaženým z řad celebrit. Sám to oznámil prostřednictvím sociálních sítí. Dodává ale, že je v domácí karanténě a má jen mírné příznaky. Elba se proslavil například rolí strážce Heimdalla v marvelovkách o bohovi hromu Thórovi.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.