Čáp z Makova: Místo v Africe zimuje na skládce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čáp z Makova: Místo v Africe zimuje na skládce

Obří skládku odpadků ve Španělsku si migrující čápi zvolili za své zimoviště.
Obří skládku odpadků ve Španělsku si migrující čápi zvolili za své zimoviště. (Foto Záchranná stanice Makov, Profimedia.cz)

Jedno z čapích mláďat, které odchoval handicapovaný pár v záchranné stanici Makov, zimuje na obří skládce odpadků poblíž Madridu. Potvrdili to španělští ornitologové, kteří přečetli číslo na kroužku.

Podle odborníků narůstá počet čápů bílých, kteří už nelétají na africká zimoviště, ale zůstávají na Pyrenejském poloostrově. Můžou za to zřejmě klimatické změny a skládky odpadu v Portugalsku a Španělsku, kde ptáci hledají potravu.
Pracovníky záchranné stanice Makov v Čížové na Písecku informace o opeřenci na skládce potěšila. Přišla ve chvíli, kdy smutnili kvůli úhynu vzácného čápa černého na zimovišti v Etiopii. „Je to pro nás dobrá zpráva. Víme, že jde o čápa, který se vylíhl v roce 2015. Už v roce 2017 jsme měli informaci o tom, že tam zimuje, a byl na stejném místě zřejmě i loni. Ještě by nás zajímalo, kde po návratu hnízdí,“ řekl Aha! šéf stanice Libor Šejna.

Za teplem dvěma směry
Čápi bílí míří z Čech do afrických zimovišť dvěma směry. Jeden vede přes Balkán, Turecko a Egypt do jihovýchodní Afriky a druhá cesta je přes Gibraltar na západ Afriky. „Nad jihem Čech zřejmě vede nějaká ptačí demarkační linie. Naši čápi z Makova používají balkánskou cestu, a jak se teď potvrdilo, i trasu přes Gibraltar. Ale například čápi ze západních Čech létají jen přes Španělsko,“ vysvětlil Libor Šejna.

Víte, že...
...čáp bílý je náš nejdále táhnoucí ptačí druh? Je schopen urazit přes 10 tisíc kilometrů do zimoviště v Jihoafrické republice a stejnou vzdálenost při cestě zpět.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.