Rádce Aha! Šípky, jak je neznáte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 13. července 2025

Svátek slaví Markéta, zítra Karolína

Rádce Aha! Šípky, jak je neznáte

Šípky
Šípky (Foto: Shutterstock)

Růže odkvetly a je tu období šípků. Nemusíte z nich ale jen vařit čaj, šípkových pochutin je mnohem víc. Ochutnejte šípky tak, jak je neznáte.

Co šípky obsahují?
➤ vitaminy: B1 a B2, K, A, E a mají obzvláště vysoký obsah vitaminu C
➤ minerály: hořčík, vápník, železo a menší množství fosforu a draslíku
Zdravotní účinky
Šípky pomáhají čelit únavě a zvyšují schopnost soustředění, působí pozitivně na revmatismus, zlepšují trávení. Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C jsou dobrou prevencí proti nachlazení a podle některých zdrojů šípek působí také jako přírodní afrodiziakum, které zvyšuje libido a podporuje potenci.

Nepečené šípkové cukroví
Budete potřebovat: 210 g moučkového cukru, jeden bílek, 2 lžíce šípkového džemu a 70 g nastrouhaných mandlí
Postup: Na válu vypracujeme tuhé těsto. Z těsta vyválejte 2 cm silnou placku, potřete ji bílkovou polevou (bílek utřený s moučkovým cukrem a citronovou šťávou), kterou necháme zaschnout. Z těsta vykrajujte formičkami různé tvary, naskládejte je do krabice ve vrstvách, proložte pergamenem nebo pečicím papírem a cukroví necháte rozležet.

Rýže se šípky a ořechy
Budete potřebovat: 150 g dobře vyzrálých šípků, 50 g vlašských ořechů, 150 g rýže
Postup:
Šípky očistěte a nakrájejte, nahrubo nasekejte vlašské ořechy, přidejte propranou rýži a vše vsypte do rendlíku. Osolte, přidejte lžíci másla, zalijte horkou vodou, promíchejte a zakryté duste v troubě, až rýže změkne. Hodí se jako příloha k masu.

Šípkové hroudičky
Budete potřebovat: 100 g moučkového cukru, bílek z jednoho vejce, dvě lžíce šípkového džemu a dvě lžíce kakaového prášku.
Postup: Smícháme v míse a vypracujeme kompaktní těsto. Z této tuhé hmoty vytvarujeme hroudičky, které obalíme v barevném nebo čokoládovém cukrářském máčku a vkládáme do papírových košíčků.

Kompot ze šípků a jeřabin
Budete potřebovat: 200 g očištěných šípků, 200 g opraných plodů jeřabin, čerstvou šťávu z citronu, kousek citronové kůry, 4 hřebíčky a 350 g cukru. Postup: Plody dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly ponořené, a zvolna vařte doměkka. Kompotem plňte sklenice, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry