Rádce Aha! Šípky, jak je neznáte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Šípky, jak je neznáte

Šípky
Šípky (Foto: Shutterstock)

Růže odkvetly a je tu období šípků. Nemusíte z nich ale jen vařit čaj, šípkových pochutin je mnohem víc. Ochutnejte šípky tak, jak je neznáte.

Co šípky obsahují?
➤ vitaminy: B1 a B2, K, A, E a mají obzvláště vysoký obsah vitaminu C
➤ minerály: hořčík, vápník, železo a menší množství fosforu a draslíku
Zdravotní účinky
Šípky pomáhají čelit únavě a zvyšují schopnost soustředění, působí pozitivně na revmatismus, zlepšují trávení. Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C jsou dobrou prevencí proti nachlazení a podle některých zdrojů šípek působí také jako přírodní afrodiziakum, které zvyšuje libido a podporuje potenci.

Nepečené šípkové cukroví
Budete potřebovat: 210 g moučkového cukru, jeden bílek, 2 lžíce šípkového džemu a 70 g nastrouhaných mandlí
Postup: Na válu vypracujeme tuhé těsto. Z těsta vyválejte 2 cm silnou placku, potřete ji bílkovou polevou (bílek utřený s moučkovým cukrem a citronovou šťávou), kterou necháme zaschnout. Z těsta vykrajujte formičkami různé tvary, naskládejte je do krabice ve vrstvách, proložte pergamenem nebo pečicím papírem a cukroví necháte rozležet.

Rýže se šípky a ořechy
Budete potřebovat: 150 g dobře vyzrálých šípků, 50 g vlašských ořechů, 150 g rýže
Postup:
Šípky očistěte a nakrájejte, nahrubo nasekejte vlašské ořechy, přidejte propranou rýži a vše vsypte do rendlíku. Osolte, přidejte lžíci másla, zalijte horkou vodou, promíchejte a zakryté duste v troubě, až rýže změkne. Hodí se jako příloha k masu.

Šípkové hroudičky
Budete potřebovat: 100 g moučkového cukru, bílek z jednoho vejce, dvě lžíce šípkového džemu a dvě lžíce kakaového prášku.
Postup: Smícháme v míse a vypracujeme kompaktní těsto. Z této tuhé hmoty vytvarujeme hroudičky, které obalíme v barevném nebo čokoládovém cukrářském máčku a vkládáme do papírových košíčků.

Kompot ze šípků a jeřabin
Budete potřebovat: 200 g očištěných šípků, 200 g opraných plodů jeřabin, čerstvou šťávu z citronu, kousek citronové kůry, 4 hřebíčky a 350 g cukru. Postup: Plody dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly ponořené, a zvolna vařte doměkka. Kompotem plňte sklenice, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.