Rudou mlhu fotil půl roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rudou mlhu fotil půl roku!

Díky snímku galaxie M31 vyhrál C﷯enu pro nejlepšího českého astrofografa roku.
Díky snímku galaxie M31 vyhrál C﷯enu pro nejlepšího českého astrofografa roku. (Foto ara)

Pouhým okem nespatřitelnou rudou krasavici se podařilo vyfotit Martinu Myslivcovi (46) z Běleče nad Orlicí. Na snímek až 3500 světelných let vzdálené planetární mlhoviny od Země čekal půl roku! Nyní za ni dostal ocenění Česká astrofotografie měsíce.

Planetární mlhovina PuWe1 v souhvězdí Rysa je jedním z největších objektů naší oblohy. Její zářivost je nicméně tak nízká, že je nemožné ji spatřit pouhým okem. „Astronom se musí vždy vybavit alespoň dalekohledem nebo v lepším případě fotografickou kamerou. A učinil tak i autor vítězného snímku. Fotografie nás ohromila,“ říká astronom a porotce soutěže Marcel Bělík. Ovšem ani pro zkušené astronomické fotografy, mezi které Martin Myslivec patří, není snadné takto nádherný obrázek zachytit. „Snímek jsem kvůli špatnému zimnímu počasí pořizoval po celou zimu a jaro na přelomu let 2018 a 2019, od listopadu až do začátku dubna. A to každou jasnou noc bez světelného znečištění,“ řekl Aha! autor snímku.

Víte, že...
...mlhovinu PuWe1 objevili až v roce 1980 Rakušané Alois Purgathofer a Rainer Weinberger?
...i přes moderní přístroje kolísají odhady její vzdálenosti od Země od 500 do 3500 světelných let?

Planetární mlhoviny
Byť název planetární mlhovina evokuje dojem objektu plného planet, ve skutečnosti tomu tak není. Planetární mlhoviny jsou astronomické objekty skládající se z kulovité zářící obálky plynů tvořené hvězdami na konci života. V jejich středu bývá bílý trpaslík, tedy malý pozůstatek rozpadnuvší se hvězdy. K pojmu planetární ve svém názvu přišly pouhou mýlkou – prvním objevitelům totiž připadaly podobné, jako obří planety v naší sluneční soustavě.

Jak se snímá?
Většina snímků hlubokého vesmíru vzniká postupným snímáním daného objektu za pomoci moderních technologií, nejčastěji s fotografickou kamerou. Výsledkem takové práce je pak tzv. kompozitní snímek, který vznikne složením všech pořízených záběrů do jediné fotografie. K postupnému skládání využívají astronomové počítačové programy a speciální filtry. Přesný postup se pak liší dle typu snímaného objektu, obecně platí, že čím vzdálenější a méně jasný objekt, tím více obrázků je pro dokonalý výsledek potřeba.

Vyhrál prestižní soutěž
Myslivec je profesí pracovník vývoje v elektronickém průmyslu a pochází z Hradce Králové. Fotografování vesmírných objektů se věnuje již od 14 let a v minulosti posbíral řadu ocenění včetně vítězství v soutěži Český astrofotograf roku 2007.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.