Tak vypadá černá díra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tak vypadá černá díra!

Temná barva a záře, tohle je ona bájná černá díra.
Temná barva a záře, tohle je ona bájná černá díra. (Foto Reuters)

Věda už bude po včerejšku navždy jiná! Co tak převratného se stalo? Vědci představili vůbec první fotografii černé díry – nejvíc fascinujícího objektu ve vesmíru.

Jak černé díry vypadají, dosud nikdo nikdy neviděl. Až do včerejška. Vědci z projektu Event Horizon Telescope (EHT) představili první fotografii tohoto fenoménu. „Věda se bude dělit na období před touto fotografií a po ní,“ uvedli.
Žádný přístroj na Zemi nebyl dosud schopný černou dírou odhalit. A proto astronomové z projektu EHT přišli s jiným řešením: Propojením osmi radioteleskopů na několika kontinentech vznikl virtuální teleskop s pomyslnou anténou skoro tak velkou jako naše planeta, se kterým se v dubnu 2017 pokusili nasnímat vnější okraj superhmotné černé díry. Trvalo pak dlouhou dobu, než se všechny informace uspořádaly a daly dohromady výsledný snímek.
Celý projekt stál v přepočtu 1,2 miliady korun.

Co je to za objekt?
Černé díry jsou velmi hmotné objekty, které mají natolik silnou gravitaci, že žádný objekt, včetně světla či jiného záření je nemůže opustit. Mohou mít hmotnost i několika miliard našich Sluncí (to váží zhruba jako 332 950 Zemí...).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.