Čelní střet tramvaje a trolejbusu. Svědci popsali: Pod kola skočila žena s kočárkem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Čelní střet tramvaje a trolejbusu. Svědci popsali: Pod kola skočila žena s kočárkem

Náraz byl tak silný, že trolejbus i tramvaj roztrhal.
Náraz byl tak silný, že trolejbus i tramvaj roztrhal. (Foto HZS, Drážní inspekce)

Na ČERVENOU s dítětem v kočárku skočila z chodníku na přechod žena v Brně. Přímo před projíždějící trolejbus. Řidič se pokusil kolizi zabránit, ale... Čelně se přitom střetl s tramvají. Následky jsou děsivé, ve voze se 38 cestujících zranilo. Nejvážněji šofér.

Bylo pár minut před 14. hodinou, když žena buď pospíchala, příkaz stůj na semaforu přehlédla, nebo ho jednoduše ignorovala. Vstoupila na zebru na křižovatce ulic Křenové a Masné.

V ten okamžik se k ní blížil trolejbus linky 33 plný lidí mířící do centra města k hlavnímu nádraží. Řidič nechtěl smést kočárek, šlapal na brzdu, přesto se rozjetý kolos řítil kupředu. Jedinou možností bylo se vyhnout. Trhl volantem. Jenže... V protisměru už varovně cinkala tramvaj. Strážce se soupravou už nešlo zabránit. Naštěstí šlo o manipulační jízdu, nikoho nevezla.

Třídili zraněné

Takový je popis neštěstí od svědků, kteří vše viděli. Hned volali tísňové linky policie a záchranky. Vmžiku se na místo začaly sjíždět sanity. Záchranáři začali raněné třídit, nejprve se věnovali 12 lidem v nejvážnějším stavu. Následovalo 11 středně těžce zraněných cestujících. Dalších 15 utrpělo lehkou újmu na zdraví, ti přišli na řadu jako poslední.

„Šlo o mimořádnou událost, operátoři zaktivovali traumaplán. Obvolali jednotlivá zdravotnická zařízení s informací o počtu zraněných a charakteru zranění,“ popsala mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Škoda milion

Nehodu šetří policie, drážní inspekce i dopravní podnik. „Bude záležet, kdy se podaří vyslechnout oba řidiče. Jeden je vážně zraněný,“ uvedl mluvčí inspekce Martin Drápal. Podle prvního odhadu se škoda na poničených vozidlech pohybuje kolem jednoho milionu korun.

Vyprostili zraněné dítě

Mezi zraněnými je také jedno dítě. Z trolejbusu museli hasiči sedm osob vyprostit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.