Vědecká studie varuje před zarostlými muži: Vousy? Špíny víc než v psovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vědecká studie varuje před zarostlými muži: Vousy? Špíny víc než v psovi!

Vousy? Špíny víc než v psovi!
Vousy? Špíny víc než v psovi! (Foto ara)

Mužský vous nebo alespoň strniště se čas od času vrací na módní piedestal. V poslední době je opět vytáhli hipsteři. Ale až se vousáči dovědí výsledky následující vědecké studie, poběží rychle k holiči. Chlápci s dlouhými vousy v nich mají víc bakterií než psi ve své srsti, zjistili vědci.

Studie kliniky ve švýcarském Hirslandenu zahrnula vousaté muže od 18 do 76 let. Zcela jednoznačně zjistila, že vousy, a to i ty vzorně upravené, jsou doslova semeništěm mikrobů, zárodků a baktérií, z nichž polovina by mohla ohrozit svého nositele nebezpečnou nemocí! U každého muže bez výjimky!

Psi jsou čistější

Jako protiváhu vědci vybrali 30 psů různých velikostí, staří a ras. Z nich pouze 23 exemplářů mělo v kožichu lehce zvýšené hodnoty baktérií, ale nikdy ne tolik, jako to bylo u mužů.

„Na základě našich zjištění se dá říci, že psi jsou vlastně v porovnání s vousatými muži čistotnějsí a nehrozí od nich tolik nákaza nemocí,“ uvedl šéf studie dr. Andreas Gutzeit.

Protestují...

Na stranu mužů se ale postavil Keith Flett, zakladatel Fronty za osvobození vousů. „Je to diskriminační studie. Stejné množství mikrobů byste našli také na dlaních nebo ve vlasech lidí, kdyby se na to zaměřilo testování. Nevěřím tomu, že by bradky či plnovousy byly nehygienické,“ uvedl Flett.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.