Děsivá zpráva o důchodech v Česku: Docházejí státu peníze? Máme se bát!? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Děsivá zpráva o důchodech v Česku: Docházejí státu peníze? Máme se bát!?

Na penze prý bude.
Na penze prý bude. (Foto: Aha! - ara)

Penzijní systém v Česku je jako černá díra. Rozdíl mezi tím, co do něho přiteče a vyplacenými penězi začíná být propastný, varuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Bude na tři miliony důchodů, které se dnes vyplácejí?

Penzijní systém si vzali na paškál kontroloři z Nejvyššího kontrolního úřadu, kteří zkoumali stav speciálních účtů. A výsledky jejich kontroly jsou alarmující. Mezi roky 2009 až 2013 se zvyšoval schodek důchodového systému každoročně v průměru o dvanáct procent. „Dlouhodobě jde o neudržitelný stav,“ varovala mluvčí úřadu Olga Málková.


Drahý provoz
Velký problém je jak s výdaji, tak s příjmy penzijního systému. Výdaje neustále rostou například kvůli zvyšujícímu se počtu seniorů. Zlepšení se podle statistik demografů jen tak nedočkáme. Systém má také velmi drahý provoz. Ročně jen jeho správa stojí pět až sedm miliard korun. V roce 2013 zůstalo na penzijním účtu 22,6 miliardy korun. Mohlo to být ale dvakrát tolik.

2216308:gallery:true:true

Daně nestačí
„K tomu by stačilo, aby se z důchodového systému nehradila i jeho správa,“ konstatovala Málková. Cesty, kde vzít na důchody, stát hledá velmi obtížně. Zdanění totiž zdaleka nedostačuje. V minulosti tak systému pomáhaly desítky miliard z privatizace státních podniků, na to už ale politici do budoucna spoléhat nemohou. O důchody se ale podle expertů bát nemusíme.

Nastane občanská válka?
„Představa, že nebude na důchody, je věcně naprosto nesmyslná. Daleko pravděpodobnější je, že u nás nastane občanská válka,“ uvedl odborník na penzijní systémy, profesor Jaroslav Vostatek z Vysoké školy finanční a správní v Praze. Pokud je na důchodovém účtu schodek, doplatí ho stát z jiných rozpočtových kapitol.

Zaměstanec vs. podnikatel
Kolapsu důchodů se snaží předejít vládou jmenovaná komise pro důchodovou reformu. „Je nutné řešit nesrovnatelnou výši příspěvků do systému mezi zaměstnanci a podnikateli – soukromníky, či se pokusit efektivněji využít daňového systému,“ vyjmenovala deníku Aha! mluvčí Komise Markéta Havelková.

Přečtěte si
ararat
26. 1. 2015 • 12:13

ty jsi tak prdlá..míchá něco čemu zase nerozumí

ararat
26. 1. 2015 • 12:12

ty jsi tupá belladono,že bylo lehké utéci z ČSSR?..nevyjdřuj se k něčemu čemu sama nerozumíš,hlupačko

ararat
26. 1. 2015 • 12:06

zmiz zrůdo

ararat
26. 1. 2015 • 12:05

a co ty si o sobě vlastně myslíš..krafko

hejhej
24. 1. 2015 • 20:05

Hlavně, že poslanci žerou a pijou ve své kantýně skoro zadarmo a ještě k horentnímu platu berou příplatky. Nemají žádnou hmotnou zodpovědnost a když něco pos....,a že toho bylo, především ministři za TOP09, tak se to platí z našich daní.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.