Krása vítězných Kuřátek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krása vítězných Kuřátek!

Kuřátka, hvězdokupa M45, jsou obklopena slabou reflexní mlhovinou.
Kuřátka, hvězdokupa M45, jsou obklopena slabou reflexní mlhovinou. (Foto Pavel Uhrin/Astro.cz)

To je nádhera! Fotografie 440 světelných let vzdálených Kuřátek nadchla porotce soutěže o nejlepší astronomický snímek měsíce března České astronomické společnosti. Krásy hlubokého vesmíru zvěčnil Pavel Uhrin (54) z Čeperky na Pardubicku. 

Otevřená hvězdokupa s nehezkým názvem M45 má díky laickým pozorovatelům mnoho mnohem líbivějších jmen. Například Plejády, Sedm sester či Kuřátka, jak ji nazývaly naše babičky. Některé její hvězdy jsou viditelné i pouhým okem, a pokud se na ně zadíváte, máte pocit, že pozorujete pasoucí se kuřata držící se v hejnu. Svou plnou krásu, čítající stovky hvězdiček, však odhalí jen zkušeným astronomům s profesionálním vybavením. 

Hodiny práce
„Na vytváření astronomických fotografií je kouzelné to, že můžu zvěčnit krásné barvy vesmíru, které nejsou pouhým okem postřehnutelné. Samotným focením jsem strávil 1,5 hodiny, ale za výsledným snímkem jsou desítky hodin práce,“ popsal autor snímku Pavel Uhrin.



Boj se světlem

Jeho práci zhodnotil porotce soutěže Marcel Bělík z České astronomické společnosti. „Při tvorbě vítězného snímku se nemohl spolehnout pouze na pravidelný chod pohonu svého dalekohledu, na citlivost pixelů čipu svého fotoaparátu, ale zejména musel svést boj se všudypřítomným světelným znečištěním.“

Víte že...
...světelný rok vyjadřuje vzdálenost kterou urazí světlo za jeden kalendářní rok? Řádově se jedná o téměř 10 bilionů kilometrů!

Těsná skupinka hvězd
Kuřátka či Plejády se na obloze dají snadno najít i v městských oblastech středně postižených světelným znečištěním. Vypadají jako těsná skupinka navzájem velmi blízkých modře zbarvených hvězd, jejichž rozmístění svým tvarem připomíná malý vozík, možná dokonce více než Malý vůz v souhvězdí Malého medvěda. Pouhým okem je viditelných osm až dvanáct hvězd.

Symbol kruté zimy
Mytologie středověkých národů Kuřátka spojovala se smrtí a příchodem kruté zimy. Nejčastěji byla pozorována po západu slunce v polovině listopadu. Oproti tomu naši předci spojovali jejich pozorování na konci zimy s příchodem jara a obnovou přírody.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.