Grandhotel na Václavském náměstí v Praze byl Mekkou prvorepublikové gastronomie: Nejlíp se jedlo u... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Grandhotel na Václavském náměstí v Praze byl Mekkou prvorepublikové gastronomie: Nejlíp se jedlo u...

Traduje se, že pokud chtěl někdo dělat v grandhotelu šéfkuchaře, musel předvést, jak si poradí s ledvinkami, jejichž příprava není vůbec snadná. Kdo neuspěl, měl smůlu.
Traduje se, že pokud chtěl někdo dělat v grandhotelu šéfkuchaře, musel předvést, jak si poradí s ledvinkami, jejichž příprava není vůbec snadná. Kdo neuspěl, měl smůlu. (Foto Aha! – Ivan D. Hladík, ČTK, Muzeum hl. města Prahy, ara)

Tolik nových chutí, těšili se Čechoslováci od samého začátku první republiky na novinky. Žádné upjaté Rakousko-Uhersko, do české kotliny pronikaly chutě z celého světa. A nezapomenutelným místem, kde se vařilo světově, byl pražský Grandhotel Šroubek. Sem se chodily najíst celebrity, talíře vylízávali politici, někdy chodili ochutnávat i obyčejní lidé.

Opravdový pojem z budovy s nádherným secesním interiérem udělal v hotelu Platýz vyučený číšník a kuchař Karel Šroubek (†70). Venkovský synek z Nučic u Prahy prošel českými i zahraničními restauracemi, talent a umění pak zúročil v roce 1909, kdy otevřel na rohu Mariánské (dnes Opletalovy) ulice svůj první podnik, kde čepoval prazdroj a vychovával na 30 učňů. Patnáct let poté však udělal zásadní rozhodnutí, koupil hotel U arcivévody Štěpána, otevřený roku 1905, a přebudoval jej na Grandhotel Šroubek. Tam za gurmánskými zážitky mířila prvorepubliková smetánka, herecká elita i zahraniční návštěvníci metropole.

„Dlíti v Praze a nenavštíviti restaurant Šroubek, znamená nebýti v Praze vůbec,“ hlásal jeden z reklamních sloganů. Za prostřený stůl zde usedl prezident T. G. Masaryk (†87), chicagský starosta českého původu Antonín Čermák (†59) i sir Nicholas Winton (†106). A se svými recepty chodil za Šroubkem i herec Vlasta Burian. A také samozřejmě ochutnávat, jak se tam vaří.

Dům s rodokmenem

Krásný, novorenesanční a později secesní hotel má historii, nad kterou se tají dech. Postaven byl roku 1872 podle návrhu architekta Josefa Schulze (†77), který navrhl i budovu Národního muzea. V roce 1912 se v jeho zrcadlovém sále konalo jediné pražské autorské čtení Franze Kafky (†40). Zmíněný sir Nicholas Winton právě odtud řídil převoz 669 židovských dětí do bezpečí. Mimochodem, jedním z hostů byl i kosmonaut Jurij Gagarin (†34). Roku 1951 však přišlo znárodnění a změna jména na Grand Hotel Evropa. Dědicové slovutného hoteliéra emigrovali do Kanady, on sám o pět let později zemřel. Jeho splněný sen byl sloučen se sousedním hotelem Meran a tak to zůstalo do roku 1991, kdy Meran zrestituovali původní majitelé. Evropa přes svůj úpadek uhájila interiér ve stylu Ludvíka XVI.

Novoty na tahu

Míst, kam lidé chodili za dobrým jídlem, za dob první republiky přibývalo. Vídeňský styl vystřídali dosud nepoznaným. „Chtěli anglickou a francouzskou kuchyni, ryby, mořské plody i žabí stehýnka, šneky či maso argentinských býků,“ řekl Aha! šéfkuchař Radek David (45). „Patřili jsme mezi špičku, kuchaři mohli cestovat a vzdělávat se,“ vysvětlil. V Praze se mlsalo i u Paukertů, v cukrárně Myšák, ve Vaňhově rybárně i na Zvonařce. Brňáci chodili zase do Zemanovy kavárny, Opery či Bellevue, Budějovičáci do kavárny Savoy. Nad tím vším ale čněl Grandhotel Šroubek na pražském Václaváku. Jeho kuchyně byla vyhlášená!

Zpět na vrchol

Zájem vzbudil dům opět roku 2014, kdy hostil festival Designblok a otevřel se veřejnosti. Loni v únoru pak oznámila společnost W Hotels Worldwide, že v roce 2020 hotel znovu otevře pod názvem W Prague. Budova projde renovací a propojením s novou oválnou dostavbou v současném designu. „Věříme, že hotel přinese novou společenskou scénu do již pulzující světové metropole,“ řekl Sandeep Walia, oblastní viceprezident pro luxusní značky západní divize společnosti. Na střeše W Prague vznikne i okázalý bar a venkovní terasa, pětihvězdičkový hotel doplní elegantní restaurace a prostory pro pořádání akcí na ploše 350 m2.

Přijďte se poradit

Šroubkův jídelní lístek lákal na nevídané lahůdky. Spousta z nich byla, dnešními slovy řečeno, čisté bio! Ryzce, černé lanýže a hříbky nakládala osobně hoteliérova choť Berta Šroubková. Oba sepsali řadu dodnes využívaných kuchařek, například knihu Jak se vaří u Šroubka (1935) pro naprosté začátečníky i nejnáročnější gurmány. Kdo neporozuměl nějakému z receptů, mohl si pro radu přijít rovnou do hotelové kuchyně. Moderní podnikatel také spoluzakládal několik spolků a vydával časopis Hoteliér.

Koprovka, kterou vařil sám hoteliér Šroubek

Potřebujete: 2 l světlého vývaru, 0,5 l čerstvé smetany, 250 g másla, 150 g hladké mouky, 1 větší bílou cibuli, snítku tymiánu, 1 svazek čerstvého kopru, cukr, ocet, sůl, pepř, 5 kuliček nového koření, 4 ks vajec, 3 lžíce zakysané smetany.

Postup: Na másle orestujte nakrájenou cibuli společně s nasekanými stonky kopru a snítkou tymiánu. Opepřte a přidejte pět kuliček nového koření. Zasypejte hladkou moukou a připravte si světlou cibulovou zásmažku. Do ní přilijte trochu octa a studený hovězí vývar. Dochuťte cukrem a za občasného míchání pomalu provařte minimálně 1/2 – 3/4 hodiny. Provařenou omáčku přeceďte a propasírujte. Tři lžíce zakysané smetany rozřeďte trochou smetany a přidejte čtyři žloutky. Směs vlijte do omáčky a dobře promíchejte. Hotovou omáčku dochuťte cukrem, osolte a přilijte zbytek smetany. Vsypte nadrobno nasekaný kopr a krátce povařte. Podávejte bramborem, karlovarským houskovým knedlíkem a ztraceným vejcem.

Ukaž ledvinky

Traduje se, že pokud chtěl někdo dělat v grandhotelu šéfkuchaře, musel předvést, jak si poradí s ledvinkami, jejichž příprava není vůbec snadná. Kdo neuspěl, měl smůlu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.