Vánoce s prázdnými kapsami? VELKÝ PŘEHLED Co všechno zdraží! Brambory, pivo, máslo,... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vánoce s prázdnými kapsami? VELKÝ PŘEHLED Co všechno zdraží! Brambory, pivo, máslo,...

Štědrovečerní hostina může přijít pěkně draho.
Štědrovečerní hostina může přijít pěkně draho. (Foto Aha! – Daniel Černovský, Michal Protivanský)

Kdo se těší na to, jak se o Vánocích budou stoly prohýbat, musí počítat s tím, že na sváterční nákupy bude muset vyrazit s pořádně naditou peněženkou. Například máslo nebo brambory – nezbytné součásti důležitých receptů – hlavně kvůli horkému létu podraží až o padesát procent! Jaké další potraviny zdraží, zjišťovalo Aha! ve spolupráci se zemědělským analytikem Petrem Havlem.

TOHLE ZDRAŽÍ

Máslo

až +50 procent

Mléko a mléčné výrobky

až +5 procent

DŮVOD: Opakuje se situace z loňského podzimu. Lidé si dopřávají více tučných sýrů i plnotučného mléka, a tak zbývá méně tuku pro výrobu másla. Tučnější mléko, které by lépe uspokojilo potřeby trhu, ale krávy dávají až v zimě. Farmáři také často z finančních důvodů preferují krávy, jejichž pořízení ani chov tolik nestojí, ale tím nejtučnějším mlékem nedisponují. Už nyní se někde máslo prodává za bezmála 60 korun a před Vánocemi se ceny mohou vyšplhat ještě výš. „Může se ale projevit i to, že kvůli suchému létu zemědělci sklidili méně sena a krmivo pro krávy budou muset více dokupovat. A kvalita výživy bude mít vliv i na kvalitu mléka, tedy i jak bude například tučné,“ upozorňuje Aha! Havel.

Vývoj ceny másla

srpen 2017 52,31 Kč

září 2017 57,36 Kč

říjen 2017 60,45 Kč

listopad 2017 56,53 Kč

prosinec 2017 54,30 Kč

leden 2018 50,68 Kč

únor 2018 48,17 Kč

březen 2018 47,64 Kč

duben 2018 45,96 Kč

květen 2018 49,22 Kč

červen 2018 51,52 Kč

červenec 2018 53,59 Kč

srpen 2018 54,21 Kč

září 2018 54,69 Kč

Pozn. Průměrné ceny podle ČSÚ


Pečivo

až +15 procent

DŮVOD: V cenách chleba a dalších pekárenských výrobků se kromě dražšího obilí a mouky projeví i pohonné hmoty, které jsou na nejvyšší úrovni od prosince roku 2014. Pečivo se totiž rozváží minimálně jednou denně a navíc je lehké. Palivový příplatek na jeden rohlík či chléb bude proto vyšší, než u jiných potravin.

Pivo

až +5 procent
DŮVOD: Zdražuje hlavně kvůli ječmeni a tedy i sladu. Naopak vyšší ceny chmele se ve výsledku moc neprojeví, protože se ho při výrobě piva používá podle Havla jen velmi malé množství – jde jen o jakési ochucovadlo. „Ceny piva u nás ale patří k nejnižším v Evropě, o to se postaral i někdejší ministr financí Vlastimil Tlustý, který nepřistoupil na návrh vyšší spotřební daně od Evropské komise. Tehdy využil českého práva veta,“ dodává analytik.

Kapr a domácí ryby

+10 procent
DŮVOD: Rybáři již potvrdili, že hlavně výběrového kapra bude letos méně a bude dorůstat menší velikosti. Navíc extrémní horko mnohé chovy zdecimovalo. Dodavatelé proto, aby se nedostali do ztráty, budou muset zdražit.

Brambory

až +50 procent
DŮVOD: Domácí úroda je meziročně o čtvrtinu slabší – letošní sucha totiž všechny plodiny, které rostou v zemi, poznamenala nejvíce. Hodně ale bude záležet, jak velká bude předvánoční nákupní horečka způsobená masovou přípravou bramborového salátu. V tu chvíli se může kilogram chutné hlízy prodávat za 25 korun místo současných průměrných 16 korun. Po svátcích se ceny zřejmě na čas ustálí na úrovni 17 – 20 korun za kilogram.

Zelenina

DŮVOD: „Předpovídat ceny zeleniny je nejvíce složité. Jednak existují desítky různých druhů zeleniny, a také jsme v produkci zeleniny naprosto nejméně soběstační a ceny se často tvoří v zahraničí,“ říká Havel. U nás se podle něj vypěstuje jen asi 35 procent potřeby domácího trhu, zbytek je z ciziny a hodne záleží, co, jak a za jakou cenu se kde podaří dovézt.

 

 TOHLE ZLEVNÍ

Jablka

až -50 procent
DŮVOD: Za zlevňování můžeme poděkovat letošní enormně vysoké úrodě jablek.

 

TOHLE ZŮSTANE STEJNÉ

Víno

DŮVOD: Ceny zůstanou na stejné úrovni, i když se vinaři mohou pochlubit velkou úrodou hroznů. „Oni ale zdokonalují své výrobní postupy a snaží se například vracet k tradičním metodám, které jsou sice čistší, ale zároveň dražší. Proto se navzdory vysoké úrodě ceny měnit nebudou,“ prorokuje Havel.

Co také určuje ceny

I když se na domácím trhu prakticky žádné zemědělské komodity neobchodují na burzách, v USA je situace opačná. Na burzách se tam obchoduje s masem, pšenicí, řepkou, kukuřicí i s bramborami. A ceny na těchto burzách určují nejen americké či evropské, ale dokonce i celosvětové trendy. A mají podle Petra Havla proto velký vliv i na to, za kolik se potraviny prodávají na českém trhu.



Přečtěte si
zadnice
13. 10. 2018 • 11:18

Co zdraží v ČR? Jednoduše FŠECHNO!!!

janakveton
12. 10. 2018 • 10:17

To se zas budou lidi kvůli vánočním svátkům zadlužovat! Ach jo!!! A přitom po Vánocích se taky musí žít! Nejlepší je, jak v televizi a všude nám už od podzimu nabízejí, co všechno úúúžasného máme sobě nebo někomu z našich blízkých pořídit pod stromeček, vycházejí rozhovory se známými osobnostmi, jak všichni milují Vánoce a těší se na ně, načež musíme po Novém roce platit daně, jízdné MHD, to, ono, všechno je dražší, ... To se to pak těší na Vánoce! Jenom malým dětem, které si tohle všechno neuvědomují!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.