Velký přehled cen zeleniny: Nejdražší cibule v historii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký přehled cen zeleniny: Nejdražší cibule v historii!

Zelenina oproti loňsky výrazně podražila
Zelenina oproti loňsky výrazně podražila (Blesk:TONDA TRAN)

V letošním roce opět dramaticky vzrostla cena zeleniny. Například kilo cibule jsme mohli koupit i za 40 korun. Na vině jsou loňská úmorná sucha i zvyšující se náklady. Předpokládá se ale, že zdražování v dalších měsících opadne.

Data Českého statistického úřadu mluví neúprosně. Loni v červenci jsme za kilo cibule zaplatili v průměru 15,40 Kč, teď ale musíme vytáhnout z peněženek už 32,52 korun. Meziročně tak cena této základní suroviny stoupla o těžko uvěřitelných 111%. Podobné zdražování se týká i většiny další zeleniny. Podle agrárního analytika Petra Havla (63) je za tím hned několik faktorů. „Patří mezi ně sucho v loňském roce, růst mezd včetně nedostatku pracovních sil a zvyšování veškerých nákladů,“ uvedl pro Aha! s tím, že ale vyšší cena odrazuje lidi od plýtvání.

Poklesy cen

V následujících měsících se ale situace bude prý měnit k lepšímu. „Některé druhy zeleniny, například rané brambory z letošní sezóny už jsou na trhu, proto dochází k jejich zlevňování,“ řekl Havel. Podle něj se ale cena zeleniny na původní výši před zdražováním už nevrátí. A to není případ jen cibule, ale třeba brambor, papriky nebo třeba okurek. Hit samosběru

Lidé proto hledají levnější alternativu, jako třeba samosběr. O ten byl letos hlavně v případě cibule velký zájem. „Jedná o levnější způsob nabytí plodiny. Lidí mají možnost si nasbírat plodiny neodpovídající pravidlům Evropské unie, kterou některé řetězce neodebírají,“ dodal k tomu Havel.

Radost dělá salát

Ne všechna zelenina ale zdražuje. Veselejší pohled je podle dat statistiků na cenovky u mrkve nebo salátu, kde průměrná cena za kilogram meziročně klesla. I když se nejedná o nějaký velký pokles, korunka ke korunce se počítá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.