Poslanci schválili další fázi EET...a s tím i nižší DPH! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslanci schválili další fázi EET...a s tím i nižší DPH!

Poslanci.
Poslanci. (Foto Aha! – David Malík)

Vláda na osmý pokus protlačila Sněmovnou rozšíření EET i pro řemeslníky. Spolu s tím by mělo klesnout i DPH třeba na jídlo či pivo v restauraci. Jenže... Na cenách se to moc neprojeví.

Poslanci včera navzdory kritice opozice poslali do druhého čtení novelu o elektronické evidenci tržeb, jejíž část zrušil Ústavní soud už v roce 2017. A součástí novely jsou i změny v dani z přidané hodnoty. Místo patnácti procenty se budou zřejmě na sklonku roku danit »jen« deseti procenty stravovací služby, úklidové práce, točené pivo či vodné. Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy však zákazníci snížení cen očekávat nemohou.

„Zpravidla to zůstane v maržích prodejců, jen u vodného a stočného je snížení daně zásadní věc,“ řekl Aha! ekonom. „Pokud si vodárny tu částku nenechají, může se to promítnout do cen, a to je dobře,“ míní. Změny v DPH mají pomoci živnostníkům, kterých se bude EET nově týkat. Jde o řemeslníky, stánkaře, provozovatele občerstvení či farmáře na trzích. Zároveň se evidence dotkne účetních a advokátů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.