Poslanci dlouho řešili církevní restituce: Komunisté povolali papeže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poslanci dlouho řešili církevní restituce: Komunisté povolali papeže

Komunista Grebeníček se nebál používat i slova Svatého otce.
Komunista Grebeníček se nebál používat i slova Svatého otce. (Foto Aha! - Martin Přibyl)

Církve, zaplaťte nám za restituce! Poslanci včera dlouhé hodiny řešili návrh komunistů na danění náhrad majetku, který církve během vyrovnání nezískaly. KSČM dokonce citovala papeže. 

Komunisté chtějí, aby církve dodatečně zdanily 59 miliard korun. Ty jim má stát vyplatit během 30 let. Kdyby jejich plán vyšel, do státní kasy by se mělo každoročně vrátit 380 milionů korun. Aby byly argumenty KSČM přesvědčivé, nebál se jejich poslanec Miroslav Grebeníček (71) použít ani současnou hlavu křesťanů. „Půda, práce, vlastní domov, to je zvláštní, že když o tom mluvím, uvedl Svatý otec, myslí si někteří lidé, že papež je komunista. Nechápou, že milovat chudé je jádrem evangelia,“ nebál se zabruslit do náboženských témat.


I jiná vystoupení komunistů budila ve Sněmovně značné emoce. Leo Luzar (54) například nadzdvihl mandle Marku Bendovi (50, ODS), když tvrdil, že „... to nebylo až tak úplně sekernické a kategorické po roku 1948, co se týká náboženství, byť tam byly velké excesy a velké problémy“. To ale Benda nevydržel a Luzarovi vmetl umučení kněží. Návrh má šanci na úspěch, jelikož se KSČM opírá o hlasy vládního ANO a ČSSD. Dolní komora nakonec posunula normu do závěrečného čtení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.