Bič na poslance: Za neomluvené dny přijdou o plat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bič na poslance: Za neomluvené dny přijdou o plat!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:MARTIN PŘIBYL)

Pokud se poslanec řádně neomluví ze čtyř jednacích dnů, přijde o celý plat! Usnesení si včera schválili poslanci s tím, že nad jejich omluvenkami bude dohlížet organizační výbor Sněmovny. 

Zákon už od roku 1995 předpokládá, že za dvě neomluvené absence poslanci ztratí půlku platu včetně náhrad a za čtyři neomluvené absence celý plat. Jenže dosud nebyl pověřený orgán dolní komory, který by docházku kontroloval. 

Mohou si pohoršit

Sněmovna se tak včera drtivou většinou shodla, že nad tím bude dohlížet organizační výbor Sněmovny. Pro usnesení hlasovalo 136 ze 170 poslanců, kteří byli právě v sále. Ostatní poslanci se zdrželi. A členové dolní komory si mohou celkem citelně pohoršit. Základní plat totiž činí 82 400 korun. K různým funkcím pak mají poslanci ještě další příplatky a tak základní plat bere jen část z nich.

Řádné nebo ne?

Podle šéfa dolní komory Radka Vondráčka (45, ANO) se toho ale moc nezmění, pokud nedojde také ke změně jednacího řádu Sněmovny, kterou prosazuje. Pak prý teprve bude jasné, co je a co není řádná omluva a jak ji doložit. Třeba včera se jednání nezúčastnil premiér Andrej Babiš (64, ANO) z rodinných důvodů. A podle zdroje Aha! si užívá s rodinou na horách.

Přečtěte si
vuhp
13. 2. 2019 • 11:09

No to se říká kdoví jestli , oni si zas najdou nějakou cestu , aby o svoje platy nepřišli.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.