Co znamená TVRDÝ BREXIT?! Zdraží léky, zavedou se kontroly, lidé přijdou o práci a… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co znamená TVRDÝ BREXIT?! Zdraží léky, zavedou se kontroly, lidé přijdou o práci a…

Právě ti, kterým se podařilo kvalifikovat a založit si v ostrovním státě rodiny, by jen velmi neradi přišli o svůj nový domov i pracoviště.
Právě ti, kterým se podařilo kvalifikovat a založit si v ostrovním státě rodiny, by jen velmi neradi přišli o svůj nový domov i pracoviště. (Reuters)

Britské zboží, zejména léky pro české pacienty, zdraží cla! České firmy budou masivně propouštět! Takové scénáře hrozí v případě, že Spojené království už za 71 dní opustí Evropskou unii bez dohody. Tu totiž v úterý britští poslanci poslali ke dnu. 

1. Co se vlastně v britském parlamentu semlelo?

Zpět na bodě nula. Historická porážka premiérky Theresy May (62). Tak evropské deníky hodnotí úterní jednání britského parlamentu, který poměrem 432 hlasů proti 202 potopil dohodu o vystoupení Spojeného království z EU. Premiérku nepodpořilo ani 118 jejích vlastních konzervativních poslanců.Takzvaný tvrdý brexit, tedy odchod bez jakékoliv dohody, který by pocítily také desetitisíce Čechů, je proto reálnější, než kdy dřív. Do pondělí by měla britská premiérka přijít s Plánem B. Jenže to možná ani nestihne – včera totiž měl tamní parlament na programu také hlasování o nedůvěře její vládě. Do uzávěrky tohoto vydání však výsledky nebyly známy.

2. Jak na hlasování reagují čeští politici?

Ačkoliv se dalo čekat, že Británie dohodu odmítne, politici v Evropě i u nás byli tím rozhodnutím nepříjemně zaskočeni. „To hlasování samozřejmě komplikuje vystoupení Velké Británie z Evropské unie, na druhou stranu věřím stále, že obě strany mají zájem na tom, aby tento rozchod proběhl řízeně, aby se našla dohoda,“ řekl Aha! ministr zahraničí Tomáš Petříček (37, ČSSD). Důvěru, že vše dobře nakonec dopadne, vyjádřil v úterý večer také premiér Andrej Babiš (64, ANO) s tím, že míč je ale teď na straně Britů. „Evropa musí čekat, nyní nemůžeme dělat vůbec nic,“ konstatoval Babiš.

3. Jaké varianty jsou ve hře?

Za 71 dní, tedy 29. března má Spojené království oficiálně EU opustit. Pokud se do té doby nenajde řešení, dopady budou bolestivé – jak pro Čechy, tak pro Brity (viz. dále). Další možností je, že se podaří udělat novou dohodu. Podle někdejšího ministra zahraničí Cyrila Svobody (62) by ale k jednacímu stolu měli zasednout noví lidé. „Oba týmy, evropský a britský, už se vyčerpaly. Nic nového nevyjednají a musí přijít osvěžení. Je potřeba, aby přišli noví, minulostí nezatížení lidé,“ řekl Aha! Svoboda. Ten věří, že se podaří získat čas a Velká Británie nakonec členem EU zůstane. To by zajásali liberálové, kteří brexit nechtěli a kampaň k němu celou dobu považovali za zmanipulovanou.

4. Jak by se případný neřízený brexit dotkl Čechů?

Pokud k žádné dohodě nedojde, problémy bychom pocítili hned 29. března. Na obou stranách by skončila volnost pohybu zboží a osob, které členství v Unii zaručuje. Byla by zavedena cla, což by vzájemný obchod zkomplikovalo a hlavně prodražilo. To se týká například britských léků. „Měsíčně se jedná o značné objemy, které představují desítky milionů balení putujících oběma směry,“ přiblížil pro Aha! Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby. Podle šéfekonoma firmy Czech Fund Lukáše Kovandy by také dopady na naší ekonomiku byly obrovské. V tom nejkrajnějším případě by mohlo u nás práci ztratit až 50 tisíc lidí, nejvíce z nich v automobilovém průmyslu. „Vyvážíme v souhrnu asi za 200 miliard ročně, to už je velká »darda«, a i kdyby z tohoto šlo jen 80 miliard do háje, mělo by to pro naši ekonomiku velké důsledky,“ řekl Kovanda Aha!.

5. Museli by Češi, kteří žijí či studují v Británii, odejít? A naopak?

Podle údajů ministerstva vnitra v Česku žije na 7100 britských občanů. Většinou se jedná o vysoce kvalifikované pracovníky ve vedoucích pozicích. Těch by se případný tvrdý brexit zatím nedotknul, protože vláda schválila, že Britové můžou v Česku zůstat za stejných podmínek jako dosud i bez dohody, a to do konce příštího roku. O tom ujišťovala – ale pouze v případě odchodu s dohodou – již dříve také britská strana. V nejistotě je tak kvůli brexitu bez dohody na 100 tisíc Čechů, kteří v Británii pracují či studují. Naopak experti ujišťují, že nehrozí, že by se do Británie muselo cestovat s vízy. Jen na britských letištích už nebudeme stát v uličce „Země EU“, ale „ostatní“.

6. Jak se na tvrdý brexit připravují politici?

Premiér Babiš i ministr Petříček opakovaně ujišťují, že jsou na všechny varianty – tedy i na neřízený brexit připraveni. Pojistkou má být návrh zákona (takzvaný lex brexit), který by měl být v případě odchodu Británie schválen v řádu hodin, aby se minimalizovaly škody. Podobný plán mají i další členské země. Jenže o tom má exministr zahraničí Svoboda silné pochybnosti. „Všichni říkají, že jsou připraveni, ale podle mě na to Evropa připravena není,“ říká.

Víte že…

... v referendu v roce 2016 hlasovalo 51,9 procenta občanů Spojeného království pro odchod z Unie? Nyní ale průzkumy naznačují, že zhruba stejný počet lidí by hlasoval pro to zůstat.

Důvodem, proč dohodu britští zákonodárci v úterý potopili, je tzv. irská pojistka. Po jejím zavedení by část Spojeného království zůstala s EU ve společné celní zóně – v Severním Irsku by platila část pravidel jednotného trhu. Podle kritiků ale pojistka podkopává územní celistvost Británie a připoutala by zemi na dobu neurčitou k EU.

Časová osa brexitu

Přečtěte si
IngKecner
19. 1. 2019 • 11:37

Mělo by se už nyní přešmýšlet o obchodních smlouvách s jinými státy, kupříkladu s Čínou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.