Rádce Aha! Vyznáte se v cibuli? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rádce Aha! Vyznáte se v cibuli?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Jedno z přísloví starého Egypta říká, že »snáz uvaříš bez ohně, než bez cibule«. Něco na tom je, vždyť cibuli pěstovali lidé už 4000 let před naším letopočtem. Byla a je kořením i lékem, ale stále ji nevyužíváme tak, jak si zaslouží.

Každý ví, že bez cibule nechutná guláš ani spousta dalších pokrmů. Její nezaměnitelné ostré aroma je tou pověstnou »třešinkou na dortu« kulinárního umění. Neméně dobrá je ale cibule i syrová či nakládaná, jako příloha, ale i jako prostředek ulevující, předcházející a dokonce léčící některé neduhy.

Druhy cibule

Existuje nejméně tři sta druhů cibule. Liší se velikostí, tvarem, chutí i barvou. U nás jsou nejrozšířenější tyto:

• Kuchyňská – klasická a nejznámější, lze ji konzumovat v jakékoliv formě, je základem řady jídel – omáček, gulášů apod.

• Jarní – typická dlouhou natí v podobě čepelí. Bohatý zdroj vitamínu C, nezaměnitelná v salátech či oblohách.

• Šalotka – má ostrou, trochu česnekovou a harmonickou chuť. Pochází z Francie.

• Perlovka – na konci natě vytváří shluk drobných bílých cibulek, vynikajících k nakládání.

• Zimní – roste v trsech, je drobná a trvanlivá. Říká se jí i »prorůstavá«.

Proč štípe v očích?

Cibule obsahuje řadu ostrých těkavých látek, zejména deriváty aminokyselin a příměsi síry. Při krájení se rozkládají a vzniká propathial, který má slzotvorné účinky. Odstranit se dá krátkým povařením celé cibule před krájením, rovněž i jejím namočením do studené vody nebo také silným zchlazením: např. umístěním na 2 až 3 minuty do mrazáku. Osvědčilo se i pravidelné smáčení krájecího nože vodou.

Cibule pro krásu

Cibule obsahuje látky, podporující tvorbu a udržení kolagenu v lidském těle. Její pravidelná konzumace tedy osvěžuje pokožku, napomáhá její pružnosti a dokáže odstranit i tzv. »stařecké skvrny« z hřbetu rukou – je třeba je pravidelně potírat syrovou cibulí. Šťáva ze tří cibulí smíchaná s lžící medu a vmasírovaná do vlasů (nechte působit 20 až 30 minut a pak smyjte) je zpevňuje, zvýrazňuje jejich barvu a obnovuje lesk.

Cibule pro zdraví

• Detoxikace – cibule dokáže překvapivě účinně detoxikovat organismus zejména tím, že dokáže z těla vyloučit látky se zvýšenou kyselostí. Pročišťuje ledviny i močové cesty.

• Dýchání – pomáhá při chřipce, rýmě a bolestem v krku jakož i při zánětech hltanu. Šťáva z cibule rozpouští hleny a usnadňuje odkašlávání.

• Psychika – cibule, obsahuje aktivní formu vitaminu B 9 – folát. Ten reguluje množství aminokyselin a aktivně tak snižuje stavy deprese.

• Kožní problémy – při popáleninách, plísni pokožky nebo bodnutí hmyzem se doporučuje na postižené místo přikládat plátky syrové cibule. Šťáva z ní odstraňuje bradavice.

• Regulace tuku – konzumace cibule zvyšuje hladinu omega-3 oxylipinů v játrech a tím reguluje správnou hladinu tuku a cholesterolu v krvi.

Záhadná síla cibule

Možná staletí tradovaný recept na použití cibule při lidských nemocech je zdánlivě prostý – odkrojit vršek cibule i její kořínky (cca 2 až 3 centimetry) a přes noc ji řeznou plochou vzhůru umístit na podložku (talířek) u lůžka nemocného. Cibule do sebe vtáhne choroboplodné zárodky, viry i bakterie, a pokud se nemocný rovnou nevyléčí, zcela jistě se mu podstatnou měrou uleví.

I dnes ne tento recept přísahá mnoho lidí – nic nikomu nebrání to vyzkoušet.

Babské cibulové rady

• Nahrubo pokrájenou cibuli posypat cukrem nebo smíchat se lžící medu a přes noc nechat v chladu odstát. Uvolněná šťáva pomáhá od kašle.

• Dvě oloupané a pokrájené cibule zalijeme půllitrem vřící vody, 15 minut louhujeme a pijeme – pomáhá proti chřipce, při virózách a nemocích průdušek.

• Nadrobno nakrájenou cibuli podusíme s lžičkou anýzu cca 10 minut a teplou směs přikládáme na místo zánětu. Po dvou hodinách obklad měníme.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.