Pravdy a mýty: Mohu máslo uchovávat v mrazáku? Otázky a odpovědi, které vám vyrazí dech...
Máslo na jedné straně bývá synonymem pro domácí kuchyni a na máslové pečivo se nám jen sbíhají sliny. Na straně druhé je ale považované za postrach všech diet. Jak je to doopravdy?
1) Máslo obsahuje nasycené tuky a ty jsou nezdravé
MÝTUS
Mnoho let se tvrdilo, že nasycené tuky obsažené v živočišných tucích a tedy i másle jsou špatné pro naše zdraví. Považovaly se za hlavní příčinu onemocnění srdce, obezity, cukrovky. Nedávný rozsáhlý výzkum však zjistil, že šlo o velké zjednodušení. Fred Kummerow, který je považován za průkopníka ve výzkumu transmastných tuků a jejich vlivu na onemocnění srdce tvrdí, že malé množství je dokonce tělu prospěšné. Jako vždy platí i v tomto případě »všeho s mírou«.
2) Máslo se hodí ke všemu
PRAVDA
Samozřejmě záleží na chuti každého z nás, ale pravdou je, že máslo použijeme k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Za téměř nepostradatelné lze máslo považovat při přípravě ryb, cukroví i některých dezertů.
3) Máslo lze uchovávat v mrazáku
PRAVDA, ALE POZOR!
Máslo můžeme bez potíží zmrazit. I šéfkuchaři tvrdí, že na výsledku to nikdo nepozná. Mléčný tuk je velmi stabilní, takže při správném skladování v mrazu vydrží třeba i rok. Potíž však nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo. Takový to postup se především podle cukrářů odrazí na výsledné chuti. Jako čerstvé zkrátka máslo z mrazáku chutnat nebude.
4) Na smažení je nejlepší máslo
MÝTUS
Běžná másla obsahují zbytky vody (povoleno je až 16 %). Právě mléčné bílkoviny tvoří při vyšších teplotách různé látky, které nepříznivě ovlivňují naše zdraví. Pokud chcete na másle smažit, pořiďte si nebo sami připravte tzv. přepuštěné máslo.
5) Máslo je nutričně cenné
PRAVDA
Máslo patří mezí přírodní energeticky bohaté potraviny. Právě díky vysokému energetickému obsahu nasytí a pokryje energetickou potřebu organismu i poměrně malým množstvím. Najdeme v něm celou řadu významných vitaminů rozpustných v tucích především A, D, E a K.
Až si půjdete koupit své máslo, myslete na to, že jen regionální potraviny mohou být skutečně čerstvé. U potravin, které k nám putovaly přes půl světa, je pravděpodobnost, že byly zmrazené, mnohonásobně vyšší.