Pravdy a mýty: Mohu máslo uchovávat v mrazáku? Otázky a odpovědi, které vám vyrazí dech... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pravdy a mýty: Mohu máslo uchovávat v mrazáku? Otázky a odpovědi, které vám vyrazí dech...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto ara)

Máslo na jedné straně bývá synonymem pro domácí kuchyni a na máslové pečivo se nám jen sbíhají sliny. Na straně druhé je ale považované za postrach všech diet. Jak je to doopravdy?

1) Máslo obsahuje nasycené tuky a ty jsou nezdravé

MÝTUS

Mnoho let se tvrdilo, že nasycené tuky obsažené v živočišných tucích a tedy i másle jsou špatné pro naše zdraví. Považovaly se za hlavní příčinu onemocnění srdce, obezity, cukrovky. Nedávný rozsáhlý výzkum však zjistil, že šlo o velké zjednodušení. Fred Kummerow, který je považován za průkopníka ve výzkumu transmastných tuků a jejich vlivu na onemocnění srdce tvrdí, že malé množství je dokonce tělu prospěšné. Jako vždy platí i v tomto případě »všeho s mírou«.

2) Máslo se hodí ke všemu

PRAVDA

Samozřejmě záleží na chuti každého z nás, ale pravdou je, že máslo použijeme k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Za téměř nepostradatelné lze máslo považovat při přípravě ryb, cukroví i některých dezertů.

3) Máslo lze uchovávat v mrazáku

PRAVDA, ALE POZOR!

Máslo můžeme bez potíží zmrazit. I šéfkuchaři tvrdí, že na výsledku to nikdo nepozná. Mléčný tuk je velmi stabilní, takže při správném skladování v mrazu vydrží třeba i rok. Potíž však nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo. Takový to postup se především podle cukrářů odrazí na výsledné chuti. Jako čerstvé zkrátka máslo z mrazáku chutnat nebude.

4) Na smažení je nejlepší máslo

MÝTUS

Běžná másla obsahují zbytky vody (povoleno je až 16 %). Právě mléčné bílkoviny tvoří při vyšších teplotách různé látky, které nepříznivě ovlivňují naše zdraví. Pokud chcete na másle smažit, pořiďte si nebo sami připravte tzv. přepuštěné máslo.

5) Máslo je nutričně cenné

PRAVDA

Máslo patří mezí přírodní energeticky bohaté potraviny. Právě díky vysokému energetickému obsahu nasytí a pokryje energetickou potřebu organismu i poměrně malým množstvím. Najdeme v něm celou řadu významných vitaminů rozpustných v tucích především A, D, E a K.

Až si půjdete koupit své máslo, myslete na to, že jen regionální potraviny mohou být skutečně čerstvé. U potravin, které k nám putovaly přes půl světa, je pravděpodobnost, že byly zmrazené, mnohonásobně vyšší.

Přečtěte si
zamlzena
24. 2. 2019 • 12:27

Přepuštěné máslo se už i prodává, ale je drahé. Kdo z maldých to bude umět udělat? Bohužel dnes je kuchyně zjednodušená, a nesmyslá, a málokdo s ebude chtět vracet ke kuchyni našich prapředků. Jsem proti tomu, aby se zaváděly do běžného jídelníčku cizokrajná jídla, která jsou samozřejmě u nás pro nedostupnost zbytečně drahá. Proč jíst mořské plody, které jinde šetřím kapsu, a proč nevymáýšlet třreba i zcela nové recepty z našich dostupných potravin? Poláci se chytili našemu přání kupovat co nejlevbněji, tak už snad pro nás vyrábějí potraviny jinak než pro Německo. Za to můžou naši obchodníci, protože levně nakupovat chtějí všude na světě, ale nesmí to být daleko za hranicemi kvalitního výrobku, případně z vadných surovin nebo masa S tím by asi spotřebitel a zájemce e o levné zboží nesouhlasil, a odpovědnost tedy nese ten, kdo požadoval co nejlevnější výrobky.Ostatnty jsou někdy i dražší než ty kvalitnější za hranicemi.Kam jsme se to až dostali v touze zbohatnout ???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.