Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka! +100 let české gastronomie
Každá oslava vyžaduje kulinární pozornost a výjimečnost a nejinak je tomu u celebrování sta let naší republiky. Pojďme se ohlédnout na samý začátek, kdy prezidentoval Tomáš Garrigue Masaryk. Jak známo, stravoval se střídmě, ale byl i gurmán. Takové švestkové knedlíky musely být připraveny přesně podle dané receptury.
Prezident své blízké varoval před tloušťkou, která podle něj není pěkná na pohled. „To se rozumí, i to patří k programu humanitnímu, aby lidé byli krásní,“ nechal se slyšet už v době, kdy bývala kyprá postava známkou solidnosti a blahobytu. Říkal, že lidé často nechávají své »trávicí ústrojí dřít až do úmoru a nedají mu chvilku na oddych«. Sám jedl třikrát denně a mezi hlavními jídly si dal maximálně kávu či čaj. K snídani měl ovocnou šťávu, ovoce, zavařeninu na topince či vejce naměkko, ale to nepovažoval za příliš zdravé. K tomu popíjel neslazený černý čaj. V době polední si rád pochutnal na menší porci polévky a na jeho stole se často objevovaly i ryby – převážně lovené z našich vod, tedy kapr, štika, pstruh nebo candát.
K večeři si obvykle dával kousek buchty a mléko s kapkou kávy. Kávu měl obecně velmi rád, nejvíce silnou a černou. Z Ameriky také přivezl jeden z trendů, který se drží dodnes – ovesnou kaši. Ta byla mnohdy jeho posledním jídlem dne. Mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patřila česká jídla jako škubánky, makovec, bramborová polévka, topinky s česnekem a také zelenina. Na prvním místě ale stály švestkové knedlíky. „Kdykoliv jsem po hlavním jídle přišel s moučníkem, nechal si dát vždy jen jednou. Jakmile však byly švestkové knedlíky, vzal si nejprve tři a potom ještě tři,“ prozradil jednou stolník Alois Kadlec, který hlavu státu obsluhoval.
Hovězí vývar v šálku (4 porce)
❦400 g hovězího krku
❦ 100 g mrkve
❦ 50 g celeru
❦ 50 g petržele
❦ půlka cibule
❦ 1 rajče
❦ 2 stroužky česneku
❦ sůl
❦ nové koření
❦ bobkový list
❦ celý pepř
❦ tymián
❦ šafrán
❦ 1 l vody
❦ 1 dl sherry
Kousky masa zalijeme studenou vodou, přidáme koření (v gázovém sáčku), sůl a dáme táhnout (probublávat) na 3 hodiny. Při vaření stahujeme vzniklou pěnu. Pak přidáme kořenovou zeleninu, opečenou cibuli i česnek, rajče, šafrán a uvaříme doměkka. Zeleninu vyjmeme, vývar scedíme a na závěr ochutíme sklenkou sherry.
Pražská Thomayerova nemocnice oslaví už 90 let své existence: Na začátku byly…
Celý článekKvěták s máslem (4 porce)
❦ 1 větší květák
❦ sů
l ❦ cukr krystal
❦ 100 g másla
❦ 150 g bílé strouhanky
❦ 40 g sekané petrželky
❦ půlka citronu
Květák vložíme do vařící osolené vody se lžičkou cukru a šťávou z poloviny citronu. Za 10 minut vyjmeme a dáme odkapat. Strouhanku opražíme dozlatova. Na porci podáváme čtvrtinu hlávky květáku přelitou máslem a sypanou opraženou strouhankou i sekanou petrželkou. Podáváme jen tak nebo s bramborem.
Telecí řízek pro Jana Masaryka
❦ 800 g telecí kýty
❦ 100 g strouhanky
❦ 100 g hladké mouky
❦ 3 vejce
❦ 1 kg brambor
❦ 1 jarní cibulka
❦ 3 lžíce másla
❦ sádlo
❦ sůl
❦ pepř
Maso si nakrájíme na osm plátků a důkladně je naklepeme dotenka. Osolíme je, opepříme a obalíme je v mouce, rozšlehaných vajíčkách a strouhance. Smažíme je na sádle z obou stran dozlatova. Brambory si očistíme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody na dvacet minut. Když do nich zabodneme vidličku, měly by se rozpadat. Slijeme vodu, brambory rozšťoucháme společně s máslem a přidáme nakrájenou jarní cibulku. V případě potřeby ještě dosolíme. Nesmíme zapomenout na kyselé okurky.
Celý článek a další recepty si můžete přečíst v tištěném nedělním vydání deníku Aha!