Vrátili mu prvorepublikový lesk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vrátili mu prvorepublikový lesk!

Nově rekonstruovaný pavilon slouží od včerejška veřejnosti. Lidé si otevření nenechali ujít.
Nově rekonstruovaný pavilon slouží od včerejška veřejnosti. Lidé si otevření nenechali ujít. (Foto a reprofoto Aha! – Jana Ulrichová)

Zašlou slávu svého výstaviště obnovují v Lounech. Začali hlavním pavilonem, krásnou funkcionalistickou stavbou, která je po rekonstrukci od včerejška nově otevřena veřejnosti.

Stavbaři budově, která je od roku 1996 kulturní památkou, vtiskli původní podobu z roku 1931. Právě tehdy byl pavilon s velkou slávou otevřen, a to v rámci Všeobecné krajinské výstavy, na kterou zavítal i prezident T. G. Masaryk (†87). K výstavním účelům sloužil pak i v dalších letech, jako jediný se ze všech původních staveb výstaviště dochoval dodnes. Nyní po rekonstrukci, která vyšla město na více než 14 milionů korun, slouží budova opět svému původnímu účelu. V patře je otevřená kavárna s terasou, kam se díky výtahu dostanou i vozíčkáři, v sálu v přízemí se budou konat kulturní a společenské akce.


„Je zde také stálá výstava velkoformátových fotografií, které z původních historických pohlednic vytvořil Bořek Zasadil,“ uvedla Dagmar Kučerová, ředitelka Městské knihovny, která nově rekonstruovaný pavilon provozuje. Otevřen je denně od 11 do 21 hodin.

Zmizelá zpívající fontána
Lounské výstaviště se začalo stavět v roce 1930, o rok později se tam už konala Všeobecná krajinská výstava. Během 14 dnů ji navštívilo 100 000 lidí včetně prezidenta T. G. Masaryka, který přijel se svou dcerou Alicí. Největší atrakcí výstavy byla fontána, z níž tryskala voda za zvuků hudby do výšky 13 metrů. Byla barevná, osvětlená 850 žárovkami a 525 reflektory. Z tohoto původního výstaviště se dochoval jen hlavní pavilon.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.