Rekonstrukce politického procesu: Krutý osud Tomáše Sedláčka (†94)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rekonstrukce politického procesu: Krutý osud Tomáše Sedláčka (†94)!

Studenti v rolích obviněných, prokurátorů i soudců přiblížili průběh soudu i Sedláčkův životní příběh.
Studenti v rolích obviněných, prokurátorů i soudců přiblížili průběh soudu i Sedláčkův životní příběh. (Foto: ČTK a INT)

Rekonstrukci politického procesu, v němž byl na doživotí odsouzen důstojník československé armády Tomáš Sedláček, v sobotu předvedli studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

V porotní síni Vrchního soudu v Praze studenti v rolích obviněných, prokurátorů i soudců na základě dochovaných záznamů přiblížili průběh soudu i Sedláčkův životní příběh. Rekonstrukce byla součástí programu festivalu proti totalitě Mene Tekel. „Je to pocta jednomu z hrdinů naší novodobé historie,“ řekl organizátor festivalu Jan Řeřicha. Sedláček byl jedním z československých vojáků, kteří za druhé světové války bojovali v zahraničí a po návratu do vlasti se stali nepřáteli komunistického režimu. „Namísto vděku a zasloužených poct byli surově likvidováni,“ přiblížil osudy mnoha československých vojáků po roce 1948 Řeřicha.

Autor scénáře Řeřicha do textu zahrnul i autentické Sedláčkovy vzpomínky z knihy jeho pamětí „Vydržet!“. Z nich je patrné, že své zatčení očekával i kvůli procesům, které komunisté uspořádali s političkou Miladou Horákovou nebo generálem Heliodorem Píkou. V rekonstrukci zazněly jeho vzpomínky na brutální výslechy, které měly vynutit z lidí nesmyslná přiznání. „Způsoby výslechu byly takové, aby z nás dostali, co chtěli. V tom se lišili od Němců. Němci, ti z vás chtěli vymlátit jen to, co jste udělali, žádné fantazie,“ popsal praktiky vyšetřovatelů

Ortel: Doživotí!
■ Sedláček za druhé světové války prošel přes Francii a Anglii na východní frontu
■ Protektorát opustil v roce 1940 takzvanou balkánskou cestou do Francie V roce 1944 byl z Anglie převelen na východ Účastnil se bojů u Dukly i následného osvobozování Slovenska Zatkli ho 21. února 1951 za údajné spiknutí a protistátní činnost
■ Byl souzen se čtyřmi dalšími vojáky
■ Byl odsouzen na doživotí
■ Propuštění se dočkal při amnestii v roce 1960
■ Pracoval pak jako stavební dělník a později projektant – asistent
■ Zemřel v roce 2012 ve věku 94 let

Co je Mene Tekel
Festival Mene Tekel přináší svědectví o protiprávnosti totalitních režimů. Soustřeďuje se zejména na připomínání odkazu obětí nacismu a komunismu.



Přečtěte si
ivoadler
5. 3. 2018 • 14:37

Řeřicha, další občanský aktivista s politickými ambicemi. Měl by si ale rozšířit repertoár, s pouhým antikomunismem už dneska nevystačí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.