Vyrábí »hlavy« zakladatelů státu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vyrábí »hlavy« zakladatelů státu!

Restaurátor Milan Stecker vyrábí kopie posmrtných masek T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika.
Restaurátor Milan Stecker vyrábí kopie posmrtných masek T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Posmrtné masky zakladatelů Československa T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika existují jen v originálech a mají nedozírnou historickou cenu. Proto teď v Olomouci vznikají jejich kopie.

„Hlavním důvodem výroby kopií je skutečnost, že Národní muzeum, kterému patří maska Masaryka a Beneše, ani my, kteří vlastníme posmrtnou masku Štefánika, nemáme dosud kopie. Pokud by se s originály něco stalo, byla by to obrovská ztráta. To, že kopie vznikají v naší dílně, je díky tomu, že právě u nás jsou všechny tři originály od října poprvé v historii společně vystaveny,“ prozradil ředitel olomouckého vlastivědného muzea Břetislav Holásek.


Restaurátor Milan Stecker vyrobí v průběhu následujících dní čtyři sady kopií. Jedna zůstane každému z obou muzeí, dvě získá ministerstvo kultury. Jednu z nich pak ministr kultury s prezidentem ČR odvezou za tři týdny do Izraele jako dar.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.