Krkonošští slévači dostali neobvyklou zakázku: Z bronzu odlili obří drůbež! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krkonošští slévači dostali neobvyklou zakázku: Z bronzu odlili obří drůbež!

Spolumajitel krkonošské slévárny Pavel Horák.
Spolumajitel krkonošské slévárny Pavel Horák. (Foto Aha! - Jitka Pecharová, slévárna HVH, pauldaysculpture)

Obyčejný kohout, slepice i kuřata jako umělecké bronzové monumenty? Neobvyklou zakázku soch navíc v mnohonásobné životní velikosti právě dokončili umělečtí slévači v Horní Kalné v Krkonoších.

 Drůbeží rodinku dělala slévárna asi půl roku podle modelu od uznávaného britského sochaře Paula Daye pro farmu s vinicí Craggy Range na okraji Hastingsu na Novém Zélandu. Přes dva metry vysoký bronzový kohout se dvěma slepicemi a kuřátky vydají z Krkonoš vozem do Hamburku a odtud vyplují lodí do cíle. „Dorazit by tam měli v únoru,“ řekl spolumajitel krkonošské slévárny Pavel Horák.

Váží skoro tunu
Výroba monumentů domácích opeřenců nebyla zrovna jednoduchá. „Mají úzké nožičky, takže bylo složité udělat konstrukci tak, aby to drželo. Uvnitř je výztuha. Kohout váží 350 kilo, slepice s kuřaty 290 kilo a ta druhá bez nich má 270 kilogramů,“ ,“ uvedl Horák. Na odlití drůbeží rodinky byla použita skoro tuna bronzu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.