Počítačová myš slaví 50 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Počítačová myš slaví 50 let!

Vůbec první myš byla dřevěná.
Vůbec první myš byla dřevěná. (Foto Wikipedie)

Většina běžných uživatelů počítačů si bez ní nedovede představit život. Spolu s klávesnicí tvoří myš nepostradatelnou součást počítačové periferie. Ta první byla představena světu před 50 lety!

Americký vědec Douglas Engelbart (†88) měl nápad na ovládací prvek už v 50. letech, první myš ale sestrojil až v roce 1963. Nazval ji »indikátor pozice X-Y«. Stroj tvořila dvě kolmá kolečka zasazená do dřevěného obalu s kabelem, na vrchu měl jediné červené tlačítko. Když 9. prosince 1968 vynález představili v San Francisku veřejnosti, přispěli k tomu, že se toto datum zapsalo do kalendáře jako předěl v historii informatiky. Kromě myši totiž tehdy spatřil světlo světa třeba základ textového editoru, e-mailu či internetového odkazu.

Douglas Engelbart

Kdo vymyslel název?
Rozšířeného hlodavce krabička připomínala už tehdy a skupina vědců jí neřekla jinak než »myš«. A i když už si nikdo nepamatuje, kdo s pojmenováním přišel první, udrželo se i dalších 50 let!

Nová vylepšení
Kolečka brzy nahradila kulička, která polohu na podložce snímala přesněji, tvar se více přizpůsobil ergonomii ruky, dřevo nahradil plast. V 80. letech myši využívala u svých počítačů firma Xerox, pak ji do svých systémů zahrnul Apple a Microsoft. Ten vyvinul první myš kompatibilní s osobním počítačem a z myší se stal prodejní trhák. Nyní mají sice více tlačítek, kolečka a kuličky nahradily optické senzory a často jsou s počítači spojeny bezdrátově, jejich nepostradatelnou součástí jsou ale dodnes.

 

Které pamatujete? Myši vyrobené mezi lety 1986 a 2007.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.