Magická Filipojakubská noc: Jak provést očistné rituály! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Magická Filipojakubská noc: Jak provést očistné rituály!

Pálení čarodějnic v Řevnicích
Pálení čarodějnic v Řevnicích (Foto: David Malík, ČHMÚ)

Valpuržina či Filipojakubská noc má v sobě symboliku boje s nebezpečnými silami přírody, stejně jako touhu moc jarní přírody použít pro své záměry. Tuto noc se rozhoří plameny na mnoha místech a vzplanou i vášně. Jsou čarodějnice, magický čas...

Ohně planuly při oslavách dávného Beltaine, kdy měly spálit negativní energii, kterou zanechala zima, později se ale propojily s ohni inkvizice, která jarnímu dovádění zrovna moc nepřála. Nakonec se na našem území přetavily v socialistické ohně z pneumatik na vrcholech kopců. Který oheň může přinést užitek? Rozhodně ne ten, ve kterém hoří guma nebo benzin.
Plameny na hranicích by neměly obsahovat nic umělého a toxického, to naopak zlo přitahuje, nejen to ekologické. Přes májové ohně se skákalo, nejlépe třikrát a člověk by si měl v takovém případě něco přát.
Kromě pálení ohňů lidé také chránili okna a dveře pichlavým jehličím hlohu, bodláčí nebo šípku. Stejně tak se věřilo, že petrklíč či větvička jeřabiny mají ochrannou moc před zlem.
Také se do rohu místností umísťovaly nádoby se solí, kříže ze slámy nebo se před vchodovými dveřmi bílou křídou dělala ochranná čára. Kdo má dostatek trpělivosti, může křídou obkreslit celé obydlí.

Jaký je správný název?
*Ten původní je Beltan, Beltine, Beltain, pochází z gaelštiny a odkazuje k dávnému svátku.
*Valpurga (Valburga) zase byla světice, která chránila před temnými silami a před svody pohanství.
*No a světci Filip a Jakub měli na přelomu dubna a května svátek.

Májka, sexuální symbolika
Dlouhou tradici má také stavění »máje«, který je takém symbolem plodnosti – kruh s pentlemi naražený na vzpřímeném kmeni stromu.
Stavění máje bylo projevem lásky, nabídkou k sňatku. Prapůvodní podstatou tohoto svátku je zkrátka sexualita. Při oslavách Beltine se páry milovaly v přírodě po celou noc a tím předávaly plodnou sílu půdě. Odtud je také zvyk milovat se na poli. V tuto dobu má také sexuální energie nejvyšší a nejčistší moc, hlavně ozdravnou. Tou dobou se také uzavírala keltská »manželství na zkoušku«.

Magie víry...
*Věřilo se, že právě v tu noc se přes sex člověk spojoval s Vesmírem a Matkou Bohyní-přírodou.
*Děti počaté v tuto noc jsou prý nejšťastnější a nejdravější.
*Kdo se umyl v ranní rose, měl být po celý rok krásný a svěží.
*Pokud se někdo před rozbřeskem napil z čistého pramene, čekal ho celý rok ve zdraví.


Nápoj Beltaine, síla jara
Květinový punč
Podle legendy vyjížděla Guinevra brzo ráno sbírat divoce rostoucí byliny. Jako dívka je symbolem »květinové panny« – síly jara. Květinový punč se pije právě k jejímu uctění.

POTŘEBUJETE
1 l šťávy z červených hroznů
4 lžíce cukru
40 listů máty
1 l červeného vína
1 l silného černého čaje (vychlazeného)
šťávu ze tří citronů
jedlé květy na ozdobu (použít můžete omyté květy sedmikrásky, jabloně, prvosenky nebo macešek)
POSTUP: Ohřejte hroznovou šťávu s cukrem, aby se cukr rozpustil. Přidejte listy máty a nechte přes noc louhovat. Pak přeceďte, přilijte víno, čaj a citronovou šťávu a nechte dvě hodiny chladit.


Očistný rituál
Beltinový oheň je očistný, využijte jeho moci pro svůj prospěch.
1) Zvolte vlastnost či bolest, které se chcete zbavit.
2) Z klubka vlny odpovídající barvy (nejlépe takové, která koresponduje s vaší negací) vytvořte jednoduchou panenku.
Jak udělat panenku
Namotejte nit (nejlépe vlnu) na kus kartonu, poté ji z kartonu stáhněte. Na jednom konci namotané nitě zavažte, čímž vznikne hlava. Stejným způsobem pak můžete vytvořit ruce (oddělíte si část nití), trup, případně nohy. Dolní konec namotaných nití rozstřihněte nůžkami.
3) Hotovou panenku si pak přivažte k sobě tak, že zavážete provázek nebo stuhu kolem pasu a ze zbytku vytvoříte jakousi pupeční šňůru – na její konec přivažte panenku.
4) Představte si, že vás to, čeho se chcete zbavit, opouští, že odtéká po provázku pryč a vsakuje se do panenky. Když budete mít pocit, že jste negaci odplavili, panenku odstřihněte, pak kolem ní omotejte větvičky šalvěje a vhoďte do ohně. Svoji negaci tak nejen odvedete pryč, ale ještě ji očistíte pomocí ohně.
5) Během rituálu sledujte své pocity. Chcete se vůbec své negace či špatné vlastnosti zbavit, nebo ji v podstatě hýčkáte?
A je to, čeho se zbavujete, opravdu špatné?

 

Další tajemné tradice...
Pálení košťat
Jedním ze zvyků, které naši předci udržovali, bylo metání zapálených košťat do vzduchu. Jejich ohořelé části si lidé nosili kvůli ochraně domů.

Noc plození
Poslední dubnová noc má skrývá řadu tajemství. Má své velké kouzlo, vždyť předchází měsíci lásky. Věřilo se, že je plná magie a lásky, čehož by měli využít páry, které touží po potomstvu.

Vybílit
V předvečer Filipojakubské noci se v domech uklízelo, nešlo o velký jarní úklid, ale lidé věřili, že když vymetou špínu a vybílí, vyhnou se jejich příbytku nemoci. Není nejvyšší čas skočit do obchodu pro bílou barvu a štětku či váleček?

MAGICKÝ ROK S AHA!
Dvanáct měsíců, dvanáct úplňků. A každý jiný. I to je rok 2019. Deník Aha! vám přinese spolu s Petrou Alraune co čtyři týdny magickou stránku s rituály, »nápoji lásky«, domácím »čarováním«. Většinou bude vše směřovat k úplňku, ale jsou i další magické dny jako rovnodennost či za pár dní filipojakubská noc. Ani na ty nezapomeneme.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.