Oslavte »čarodějnice«! Z původního svátku zůstal především oheň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Oslavte »čarodějnice«! Z původního svátku zůstal především oheň

Oslavte »čarodějnice«!
Oslavte »čarodějnice«! (Foto scom)

Pálení »čarodějnic«, filipojakubská nebo Valpuržina noc, či Beltain, zkrátka noc na přelomu dubna a května je významné datum, i když náhodou nejste vědma. Můžete čarovat, můžete slavit nebo třeba tancovat na techno. 

Manželství na zkoušku

»Čarodějnice« svůj původ odvozují od gaelského svátku Beltain. Ten oslavoval hlavně sex, snoubenci a zamilovaní se vydávali v předvečer svátku do lesů. Květen byl symbolem milostných her, sexuálního zasvěcování a volnosti na počest Velké matky a Rohatého boha lesů. Manželství se uzavírala na rok a jeden den. Pokud svazek nefungoval, partneři se prostě rozešli.

Zakázaný zvyk

Pokud jde o české země, zvyk pálení ohňů v předvečer prvního máje není zmiňován v žádných staročeských pramenech a nejspíš vznikl pod německým vlivem. Neměl u nás na růžích ustláno, nejdřív ho zakazovala církev, pak komunistický režim.

Ochrana před zlem

Na kopcích se zapalovaly ohně, lidé kolem tich tančili a přeskakovali plameny. Na hranici se umísťovala loutka, symbolizující čarodějnici. Důležité bylo také házení zapálených košťat do vzduchu. Jejich ohořelé části si lidé brali domů na ochranu před zlými silami. Kromě toho se v souvislosti s nadcházejícím prvním májem stavěla májka, uklízelo hospodářství a chlévy a umísťovaly větvičky do oken za účelem ochrany proti zlu.

Je libo koncert, nebo karneval?

Tradice »čarodějnic« se zachovala až dodnes, ovšem ve značně pozměněné podobně. Oheň už není nezbytnou podmínkou (hasiči to neradi vidí), a když už se pálí, tak většinou ne na kopci. Dnes jde spíše o akce pro děti, někde zahajují sezonu festivalů pod širým nebem a košťata už nikdo do vzduchu nehází.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.