Čarodějnice práskla pytláky četníkům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čarodějnice práskla pytláky četníkům

Vesnická vědma nebyla příliš chytrá.
Vesnická vědma nebyla příliš chytrá. (ilustrační foto ara)

Úspěšný zátah na pytláky se vydařil v létě 1932 četníkům ze stanice Volovec na Podkarpatské Rusi. Během jednoho dne úředně zabavili nelegálně držené flinty hned čtyřem vesničanům z okolí. Ty – naivně a nechtěně – prozradila místní zaříkávačka Marika H.

Velitel stanice vrchní strážmistr Josef B., nadšený vyznavač lovu zvěře, si pořídil pušku. Zaříkávačce si postěžoval, že mu zbraň bohužel »zanáší«. Ta mu poradila, jak pušku »začarovat«. Bylo nutné vystoupat na horu Stoj, chytit tam zmiji, vsunout ji do hlavně a hned vystřelit náboj. Hadí jed pak způsobí, že zbraň získá mimořádnou účinnost.
Když vrchní strážmistr o receptu zapochyboval, striga mu bezelstně tvrdila, že recept funguje. Úspěšně už ho vyzkoušeli Ilko R., Demeter B., Mihajlo S. a Peter S. Všichni prý měli »začarované« pušky, se kterými zdárně pytlačili v místních lesích. Příhodu popsal znalec tematiky četnictva PhDr. Michal Dlouhý. Četníci pak sledovali Ilka R., který u své chatky skutečně skrýval flintu.

Když ho zadrželi, ve vzteku práskl Demetera B. Ten udal Mihajla S. a Mihajlo prozradil úkryt flinty Petera S. Všem četníci pytlačky zabavili a pohnali je před soud v Nižních Verečkách (dnes Nižní Vorota). Pytláci se navzájem obviňovali z udávání, aniž se dozvěděli, že četníkům vše »vyslepičila« zaříkávačka Marika.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.