Četař se nechal zastřelit podřízeným | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Četař se nechal zastřelit podřízeným

Četař se nechal zastřelit samopalem.
Četař se nechal zastřelit samopalem. (Ilustrační foto ara)

Neuvěřitelnou sebevraždu spáchal počátkem října 1926 Stanislav H., četař kulometné roty 40. pěšího pluku v Novém Bohumíně na Karvinsku. Nechal se totiž během výcviku zastřelit vojínem Michalem R., který neměl tušení, že kulomet je nabitý.

O tragédii psaly Lidové noviny 3. října 1926. Podle jejich informací vsunul četař H. do podavače zbraně nenápadně cvičný náboj. Pak se postavil k ústí hlavně a nařídil vojínovi R., aby stiskl spoušť. Rána ale nevyšla... Proto četař vojínovi přikázal, aby spoušť zmáčkl znovu, přičemž sám hlavu sklonil přímo k ústí hlavně. Poznamenal přitom, že ho bolí hlava a že chladný vzduch, který po stisknutí spouště zavane z hlavně, na něj působí příjemným účinkem. Voják poslušně splnil povel i podruhé. Tentokrát však rána vyšla a cvičný náboj zranil poddůstojníka na hlavě tak těžce, že byl v beznadějném stavu dopraven do nemocnice. Tam později zemřel. „Jako příčina sebevražedného úmyslu se patrně jeví jeho značné zadlužení v Košicích, kde H. navštěvoval školu pro výchovu rotmistrů z povolání,“ uvedly Lidové noviny.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.