Nový vánoční seriál Aha!: Kde točili nejslavnější pohádky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nový vánoční seriál Aha!: Kde točili nejslavnější pohádky?

Růžičková si nemohla během celého dne sundat náročnou masku.
Růžičková si nemohla během celého dne sundat náročnou masku. (Foto ara a koláž Aha! )

V novém vánočním seriálu deníku Aha! se podíváme na magická místa, kde se natáčely nejznámější české pohádky. Začínáme zříceninou hradu Frýdštejn v Libereckém kraji. Právě sem »čarodějnice« Helena Růžičková (†67) a Yvetta Blanarovičová (55) unesly Michaelu Kuklovou (50) ve filmu O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987).

Režisér Zdeněk Troška (65) vzpomíná, jak vznikala nejnáročnější scéna – hořící hrad. „Na Frýdštejně jsme točili, když se tam objeví Sluneční paní a zničí plameny doupě čarodějnic. Měli jsme tam připravený plastové pytle, kde byl benzin, který se na dálku elektrickou jiskrou zapálil,“ popisuje Troška.

Ve vesnici v podhradí ale okamžitě vypukla panika! „Nějaká babička okopávala na zahrádce zeleninu, a právě to bouchlo. Viděla ten hrad v plamenech, tak zahodila motyku a letěla po vsi a křičela – lidičky, válka, už to zase začalo! Tomu jsme se museli smát,“ prozrazuje režisér historku z natáčení. „Stařenka nevěděla, že tam jsou filmaři, proto z toho byla vyděšená,“ dodává Troška, který se na zřícenině sám »ožehl«. Natáčelo se totiž v létě, kdy panovala velká vedra a na place se nedalo vydržet jinak než v plavkách nebo jen šortkách.

Kemr tam jezdil za okultisty
Pod hradem ve vesnici Malá Skála měla chalupu Luba Skořepová (†93). Herečka byla proslulá tím, že věřila v nadpřirozené síly a všude viděla skřítky. Její letitý kamarád a kolega Josef Kemr (†72) každý rok jezdil do nedalekých skal, které byly vyhlášené tím, že se tam setkávají tajné okultistické spolky.

Ďábelský poklad
K Frýdštejnu se váže pověst o chudém pasáčkovi Jírovi, jenž tam za pomoci ďábla našel poklad, aby si mohl vzít za ženu dceru bohatého mlynáře. Jenže to by v tom nebyl čert, aby se neukázalo, že to byl lup ze zámku Hrubý Rohozec, který si na hradě ukryli lapkové! A tak Jíra přišel o poklad i svou milou.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.