Vyčerpání a deprese? 6 kroků k navrácení vitality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vyčerpání a deprese? 6 kroků k navrácení vitality

Lékaři v únoru zaznamenávají nejvíce pacientů s depresemi za celý rok.
Lékaři v únoru zaznamenávají nejvíce pacientů s depresemi za celý rok. (Foto: Shutterstock.com)

Zima už je příliš dlouhá, ráno stále vstáváte do tmy, sluníčko vysvitne jen zřídkakdy a všude kolem vás poletují chřipkové bacily. To všechno mohou být příčiny toho, že se v posledních dnech cítíte unavení, podráždění a bez energie. Navrátit tělu potřebnou rovnováhu však můžete poměrně snadno!

1. Ošalte budík
Kvalitní odpočinek je alfou a omegou zdravého těla i duše. Odborníci proto doporučují chodit spát a vstávat přibližně ve stejnou hodinu a po probuzení v posteli zbytečně nelelkovat. Pokud máte problém s ranním povalováním v peřinách, postavte budík na druhou stranu místnosti. Abyste ho vypnuli, budete muset z postele vylézt. A znovu se do ní vracet se vám už nevyplatí.

2. Dopřejte tělu vzpruhu
V měsících, kdy propukají chřipkové epidemie, je velmi důležité zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. Vybírejte zejména sezonní kusy, v současné době jde především o pórek, růžičkovou kapustu nebo topinambur, z ovoce můžete v obchodech stále ještě pořídit česká jablka či hrušky.

3. Rozpruďte lymfu
Lymfatický systém se skládá z cév a uzlin a rozvádí po těle mízu – čirou látku, která vzniká z přebytečných tělních tekutin. Když se oběh mízy zastaví, tělo se zanáší toxickými látkami, což má negativní dopad na fungování našeho organismu. Lymfu lze opět »uvést do pohybu« pomocí speciálních masáží nebo pravidelnou návštěvou sauny.

4. Hýbejte se
Stres z práce dokonale vybijete sportováním. Nemusíte přitom dřít dlouhé hodiny v posilovně, každý ať si zvolí aktivitu, která mu je blízká. Dokonalé odreagování slibuje například jóga. Bohatě ale postačí i delší procházka na čerstvém vzduchu. Co takhle jít z práce domů aspoň kousek pěšky?

5. Doplňte vitaminy
V zimě našemu organismu chybí především vitamin D, který čerpáme ze slunečních paprsků. Je proto vhodné jej tělu dopřát alespoň ve formě potravinových doplňků. Na podporu imunity i pro duševní pohodu je ideální aminokyselina tryptofan, která je nezbytně nutná pro správnou funkci hormonálního systému.

6. Dejte šanci bylinkám
Heřmánek, máta, levandule, kozlík, ale i růže nebo třezalka. To všechno jsou byliny, které pomáhají nejen proti depresi, ale také s usínáním. Zařaďte je například ve formě čajů. Oslazené medem a citronem budou chutnat báječně!

Když nic jiného nepomáhá...
Vyzkoušet můžete i ranní vzpruhu v podobě přírodního energetického nápoje. Stačí jen smíchat šťávu ze dvou pomerančů a jednoho grapefruitu se lžičkou medu, lžičkou mleté skořice a polévkovou lžící silicea (kysličník křemičitý – koupíte v lékárně). Popíjejte pravidelně každé ráno hned po probuzení. Uvidíte, že účinky budou lepší, a hlavně dlouhodobější než po hrnku silné kávy!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.