Zoo Praha světově boduje v ptačí říši: Baby boom zejozoba afrického! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zoo Praha světově boduje v ptačí říši: Baby boom zejozoba afrického!

Nejstarší letošní mládě se vyklubalo 22. srpna a již překonalo kritický věk pro přežití, na dobré cestě jsou i jeho mladší sourozenci.
Nejstarší letošní mládě se vyklubalo 22. srpna a již překonalo kritický věk pro přežití, na dobré cestě jsou i jeho mladší sourozenci. (Foto Zoo Praha/Antonín Vaidl, Tereza Mrhálková)

Z ptačího světového prvenství se těší Zoo Praha. Může se pyšnit nejvíce přirozeně odchovanými mláďaty podivuhodného tvora zejozoba afrického.

Letos zahrada dosáhla bilance 30 těchto ptáčat za osm chovatelských sezon. To dosud žádná jiná zoo nedokázala. „V prvních dnech chovatelé dvakrát denně pravidelně lezou k hnízdům, aby mláďata zvážili, dle potřeby přikrmili, podali výživové doplňky a léky, než se chovné páry ujmou své rodičovské úlohy naplno,“ přiblížil pozadí úspěchu kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl.

Mají je 22 let

Zoo chová zejozoby od roku 1996. Velký úspěch zaznamenala v roce 2011, kdy se jí jako první z evropských zoo povedl přirozený odchov zejozoba afrického pod rodiči. Celkem se v Praze podařilo vyslat do života již 35 mláďat, která pak odešla jak do českých zoo, tak do zoo ve Francii, Německu a Rakousku. Ve volné přírodě obývají území subsaharské Afriky a na západní části Madagaskaru.

Mlsají hlemýždě

Zejozobi afričtí nesezobnou hned tak něco. Jedí hlavně hlemýždě. Svým zručným, speciálně uzpůsobeným zobákem je vytahují z ulit, aniž by je porušili. Nepohrdnou ale ani sladkovodními rybami nebo kuřaty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.