Pták lelek přiletěl k baru: Hodiny lelkoval na zahrádce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pták lelek přiletěl k baru: Hodiny lelkoval na zahrádce

Odpočatý lelek před vypuštěním do volné přírody.
Odpočatý lelek před vypuštěním do volné přírody. (Foto pro Aha! – Aleš Toman)

Chytá lelky! Tím zpravidla označujeme lenošivého člověka. Zahálet ale dokáže i sám lelek lesní. Vzácný pták to předvedl minulý týden na předzahrádce baru v centru Jihlavy. 

Lelek vydržel sedět bez hnutí dlouhé hodiny. „Ve čtvrtek večer tam usedl na opěradlo židle a vydržel tam bez ohledu na rušné okolí sedět až do rána druhého dne,“ popsal Aha! ornitolog Aleš Toman. Ten dopoledne pak lelka přijel odchytit, neboť personál podniku se domníval, že pták je zraněný.

„Lelek je v této době na tahu ze severu do rovníkové Afriky, kde zimuje. Minulý čtvrtek se značně ochladilo, mouchy a další hmyz, kterým se za letu živí, přestal létat a tak pták upadl do jakési letargie v důsledku vyčerpání a chladu,“ vysvětloval chování lelka ornitolog. Za městem pak Toman odpočatého ptáka vypustil zpět do volné přírody.

Lelek lesní

Ještě v roce 2003 u nás žilo asi 400 párů těchto ptáků. „Žili v borových lesích a na pískách Třeboňska a jižní Moravy. Dnes mezi Bzencem a Strážnicí jich hnízdí už jen zhruba 80 párů,“ dodává ornitolog Toman.

Po odchycení vystrašený pták široce otevíral zobák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.